Cât se prăjește dorada. Trucul pentru a obține un gust perfect

În ce fel o mai poți găti

Scris de: Daoud Andra

25 Sep. 2023

Cât se prăjește dorada. Trucul pentru a obține un gust perfect

Dorada este unul dintre cele mai apreciate tipuri de pește. Acesta poate fi gătit la cuptor, la aburi, la grătar sau prăjit și poate fi savurat alături de diferite garnituri. Cât se prăjește dorada, pentru a căpăta acea crustă crocantă și delicioasă. Ce să faci cu peștele înainte de a-l pune în tigaie.

Dorada, unul dintre cei mai buni pești

Dorada este o specie de pește care se găsește în Marea Mediterană și în unele zone ale Atlanticului de Nord. Are, în medie, 35 de centimetri lungime, dar poate ajunge și la dimensiuni mai mari. Carnea acestui pește este foarte apreciată, indiferent cum ar fi gătită. Dorada are o carne bogată în vitamine din complexul B și săracă în calorii.

O porție de 100 de grame de doradă gătită are 172 de calorii, 11 grame de grăsimi, 16 grame de proteine, vitaminele B6 și B12, precum și niacină și fosfor. Dorada poate fi cumpărată proaspătă sau congelată și poate fi gătită în diverse moduri, având o carne delicioasă și sățioasă.

Citește și: Cât timp se prăjește peștele pe fiecare parte. Regula de aur pentru o crustă crocantă. Așa fac bucătarii în marile restaurante

Cât se prăjește dorada
Doradă cu legume

Cât se prăjește dorada

Dacă ai cumpărat doradă și vrei să o faci prăjită, trebuie să știi că timpul de gătire depinde de grosimea bucății de carne. Dacă vorbim despre file-uri, acestea au nevoie de 6-8 minute de prăjire, respectiv câte 3-4 minute pe fiecare parte. Dacă ai cumpărat trunchi sau doradă întreagă, aceastea trebuie să fie prăjite 10-12 minute, pentru a fi gătite corespunzător.

Dorada se spală și se șterge bine cu prosoape de hârtie, astfel încât să nu mai aibă deloc apă. Se presară sare peste tot și se lasă bucățile de pește să stea câteva minute. Într-un bol, se amestecă făină cu mălai și se dau bucățile de pește prin acest amestec, astfel încât să fie acoperite uniform.

Citește și: Nu mai da peștele prin făină când îl prăjești. Ingredientul secret care îl face crocant și foarte gustos. Iese senzațional

Se pune ulei într-o tigaie pe foc și, când este încins, se adaugă bucățile de doradă. Focul trebuie să fie mediu, astfel încât peștele să se prăjească repede și să nu se îmbibe cu foarte mult ulei. File-urile se întorc după 3-4 minute sau după ce se rumenesc pe partea de jos. Bucățile mai mari de doradă de lasă 5-6 minute la prăjit pe fiecare parte, pentru a se rumeni. Se scot pe prosoape de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.

Cum se gătește dorada la cuptor

Dacă vrei o alternativă cu mai puține calori de a găti dorada, o poți face la cuptor. După ce ai spălat și șters peștele cu șervețele, adaugă sare pe el. Dacă ai doradă întreagă, pune în interiorul ei câteva felii de lămâie și ierburi aromatice. Stropește dorada cu ulei de măsline și pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, la 180-190 de grade. După 15 minute, verifică dacă s-a rumenit și întoarce-o și pe partea cealaltă.

Citește și: Cum se prăjește corect peștele. Regula de aur pe care puține gospodine o respectă

Separat, poți pune în cuptor legume cu puțină sare și ulei de măsline. Se vor găti în același timp cu dorada și se potrivesc de minune împreună. Dorada la cuptor poate fi savurată, așadar, alături de legume coapte, de orez, cartofi, salată sau clasic, cu mămăligă și mujdei.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *