Cartofii copți reprezintă un preparat pe cât de simplu, pe atât de delicios. Sunt ușor de făcut, iar dacă ții cont de câteva trucuri, obții cartofi copți perfecți, numai buni de savurat ca arate sau pe post de garnitură. Pe ce trebuie să îi așezi și cât se lasă la cuptor, pentru a obține cei mai buni cartofi copți.
Cartofii reprezintă una dintre cele mai folosite legume în bucătărie. Sunt ieftini, versatili, sățioși și pot fi gătiți într-o mulțime de feluri. Dacă vrei să faci cartofi copți perfecți, trebuie să ții cont de câteva trucuri, de la alegerea legumelor până la asezonarea preparatului final.
Pentru a se coace uniform, cartofii trebuie să fie de dimensiune medie. Folosește cartofi roșii, pentru că aceștia sunt mai gustoși și au un miez mai dens. Lasă-i în apă, apoi spală bine coaja cu un burete sau cu o perie.
Citește și: Cum poți să faci cartofi copți la microunde. Rețeta fabuloasă
Pornește cuptorul la 200 de grade, cu ceva timp înainte de a pune cartofii la copt. După ce ai spălat și uscat cartofii, înțeapă-i din loc în loc cu o furculiță sau cu un băț de frigăruie.
Deși se gătesc mai repede, cartofii copți în folie nu vor avea coaja crocantă, ci se va face condens. Cel mai bine este să așezi cartofii direct pe grătarul cuptorului, astfel încât aerul să circule și să se coacă uniform. Dacă îi pui pe tavă, va fi nevoie să îi întorci, pentru a se coace pe toate părțile.
Citește și: Cum faci cei mai buni cartofi țărănești. Trucul prin care ies crocanți și delicioși ca la restaurant
Cu cât cartofii sunt mai mari și cu cât temperatura este mai mică, cu atât vor avea nevoie de mai mult timp de coacere. Dacă îi coci la 180 de grade, cartofii vor avea nevoie de aproximativ o oră pentru a fi gata. Dacă sunt copți la 230 de grade, vor fi gătiți în aproximativ 30-40 de minute.
Citește și: Cum faci cartofi wedges, acasă, exact ca la fast food. Rețeta te va cuceri pe loc
Dacă vrei cartofi copți cu o crustă delicioasă, unge-i cu un amestec de ulei de măsline (sau unt) și condimente când îi întorci ultima dată. În acest fel, coaja se va prăji și va fi delicioasă.
Cartofii copți pot fi savurați simpli, cu sare, cu smântână, cu unt sau cu brânzeturi. O modalitate de a-i face mai gustoși este ca, după ce s-au copt să îi tai pe jumătate și să presari deasupra lor brânză sau cașcaval ras. Mai pune-i la cuptor pentru încă 5 minute, cu căldură de deasupra, până când brânza se topește și se gratinează.