Cozonacul este desertul nelipsit de pe mesele de sărbători ale românilor. Nimic nu se compară cu mirosul și cu aroma de cozonac proaspăt scos din cuptor, în Ajunul Crăciunului sau în preajma Paștelui. Cât se ține cozonacul la cuptor, în funcție de tipul acestuia, pentru a se rumeni și a ieși pufos.
Nu există masă de sărbătoare fără cozonac la desert. Gospodinele care îl prepară în casă știu deja trucurile pentru ca acesta să iasă perfect de fiecare dată. De la frământare, până la umplutură, dospire și timpul de coacere – toate amănuntele sunt importante pentru a obține cozonacul perfect. În ceea ce privește coacerea, timpul și temperatura pot să difere, în funcție de tipul cuptorului.
Dacă ai cuptor pe gaz, acesta trebuie să fie încins înainte de a pune cozonacul. Setează o temperatură de 190 de grade sau alege treapta medie a cuptorului, în cazul în care nu este gradat. Pune grătarul pe al doilea rând, de jos în sus. Când cuptorul este încins, pune tăvile cu cozonaci la copt.
Citește și: Ce să adaugi în aluatul de cozonaci pentru a crește mari și pufoși. Așa ies mai buni ca la cofetărie
Lasă cozonacii la 180-190 de grade în primele 15 minute, după care redu temperatura la 150-160 de grade și mai lasă-i la copt încă 30-35 de minute. Timpul total de coacere este de aproximativ 50 de minute. La final, cozonacii trebuie să fie rumeniți frumos. Dacă au ieșit foarte mari, cozonacii pot avea nevoie și de o oră pentru a fi copți cum trebuie la interior. Fă testul cu scobitoarea după primele 50 de minute, iar dacă aluatul încă este umed, mai lasă-i la cuptor 10 minute.
Dacă ai cuptor electric, este mult mai simplu să setezi temperatura potrivită și modul de coacere. Pornește cuptorul la 185 de grade, cu căldură de jos, cu o jumătate de oră înainte de a pune cozonacul la copt. Așază tăvile de cozonac tot pe treapta a doua, de jos în sus. După 15 minute, redu temperatura la 160 de grade.
Citește și: Ce trebuie să faci pentru ca aluatul de cozonac să crească de două ori mai repede. Așa nici nu se lipește
Coace cozonacii timp de 45-50 de minute sau până când sunt rumeniți. În ultimele 15 minute, setează căldură și de sus, și de jos și funcția de ventilație a cuptorului. Și în cazul cuptorului electric este important să nu deschizi ușa în prima jumătate de oră.