Cât timp se fierb perișoarele. Trucul simplu ca să iasă perfecte

Cât timp se fierb perișoarele atunci când preparați ciorba. Este unul dintre cele mai apreciate preparate la români. Ciorba de perișoare o găsiți în mai toate restaurantele, se gătește simplu cu doar câteva ingrediente la îndemâna oricui. Un lucru foarte important este acela de a învăța cât să lăsați perișoarele să fiarbă, pentru ca acestea să devină cât mai gustoase.

Cât timp se fierb perișoarele și cum se prepară

Ciorba de perișoare este lăcută de foarte multă lume. Însă, pentru că nu toți sunt pasionați de bucătărie, și nu știu cât timp să aloce fierberii perișoarelor, pentru ca acestea să fie perfecte.

Carnea pentru perișoare poate să fie ori de pui, de porc, de vită sau un amestec între carnea de porc și vită. Înainte să pregătiți perișoarele, mai aveți nevoie de ceapă, ou, orez, cimbru, sare și piper.

Ciorba de perișoare
Ciorba de perișoare

La acest amestec se mai adaugă și ingredientele principale: orez, ceapă, ou, dar și cele care țin de gust, sare, piper și cimbru. Cu toate astea, perișoarele se pot face și utilizând doar ou, carne, sare și piper sau alte ingrediente, în funcție de preferințele fiecăruia.

Din ce se pot face perișoarele

  • 500 g carne tocată (de pui, porc, vită sau amestec porc-vită)
  • 60-80 g de orez
  • o ceapă potrivită
  • ou
  • cimbru
  • pătrunjel, sare și piper

Modul de preparare

Pentru început, puneți la fiert aproximativ 500 de ml de apă ușor sărată, într-o oală. Atunci când apa clocotește, adăugaț orezul pe care îl țineți aproximativ două minute. Apoi, luați orezul îl scurgeți, iar apoi îl clătiți cu apă rece. După ce ați preparat orezul, este timpul pentru amestecul de carne.

Adăugați la carne, ceapa tăiată mărunt, orezul prefiert, oul, verdeața, sarea și piperul (după gust). Tot acest amestec este frământat bine, iar când este gata, cu ajutorul unei lingurițe formați perișoara în ormă de migiuță. Răsucești mingiuța de carne cât să fie rotundă, apoi este gata.

Important!

Perișoarele se pot fierbe fie în aproximativ 20 de minute (dacă folosiți orez prefiert), fie în aproximativ 40 de minute (dacă folosiți orez nefiert).

Rețeta de perișoare în sos de smântână

Ingrediente

  • Carne tocată de porc, vită sau pasăre (500 g)
  • un ou
  • o ceapă mare (tocată fin)
  • o jumătate de legătură de mărar și pătrunjel verde
  • o lingură de griș (pesmet sau mălai)
  • ulei (2-3 linguri)
  • smântână (400 g)
  • sare
  • piper.

Mod de preparare

Pentru prepararea perișoarelor se pune într-un castron carnea tocată, peste care se adaugă ceapa tocată fină sau chiar dată prin răzătoare. O linguriță de ceapă o puteți păstra pentru sos.

Adăugați verdeața tocată, două lingurițe de sare, un vârf de linguriță de piper și grișul, apoi amestecați toate aceste ingrediente foarte bine.

Adăugați la fiert doi litri de apă. Formați apoi perișoarele cu mâinile umezite, însă puțin mai mari decât cele pentru ciorbă. În momentul în care apa a luat-o la clocotit, adăugați perișoarele și lăsați-le aproximativ 15 minute la fiert.

Prepararea sosului de smântână

Puneți ulei într-o crăticioară, adăugați ceapa și amestecați timp de 3-4 minute. Strecurați zeama de la perișoare și adăugați puțină (aproximativ 50 ml).

Lăsați până ceapa se înmoaie foarte bine. Apoi puteți adăuga smântâna. Dacă vă doriți ca sosul să fie mai dens, puteți amesteca în compoziție și cu o lingură de făină. Le condimentați după gust cu sare și piper, iar sosul se lasă pe foc până dă în clocot, iar apoi adăugați perișoarele.

La final, stingeți focul, presărați verdeața și lăsați tot să se răcească timp de 20 de minute. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…