Cât timp se poate păstra mâncarea gătită la congelator. Nu mai poate fi consumată după această perioadă

După acest interval, e indicat să nu o mai mănânci

Scris de: Daoud Andra

20 Aug. 2023

Cât timp se poate păstra mâncarea gătită la congelator. Nu mai poate fi consumată după această perioadă

Congelatorul este cel care ne ajută să păstrăm alimentele proaspete chiar și un an de zile. În funcție de tipul alimentelor, acestea pot fi păstrate la temperaturi scăzute pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă. Cât timp se poate păstra mâncarea gătită la congelator și ce trebuie să faci înainte de a o depozita.

Reguli generale pentru congelarea alimentelor

Carnea, fructele, legumele și chiar produsele de panificație și mâncarea gătită pot fi puse la congelator, pentru a le prelungi durata de valabilitate. Dacă în frigider aceste alimente rezistă doar câteva zile, la congelator ele pot fi păstrate chiar și un an, datorită temperaturii scăzute. Pentru a se păstra cât mai bine în congelator, este nevoie să respecți anumite reguli de depozitare. Iată câteva dintre cele mai importante:

Citește și: Cât timp se pot păstra vinetele coapte la congelator. Orice gospodină trebuie să știe asta

  • Folosește recipiente potrivite. Optează pentru pungi cu zip lock sau caserole care se închid ermetic atunci când pui ceva la congelator. În acest fel, eviți să se scurgă zeama de la carne, de exemplu, sau ca alimentele să capete miros unele de la altele.
  • Scrie pe recipiente data la care le-ai congelat. Acest lucru este util pentru a ști cât timp sunt valabile. Carnea de pui rezistă 9 luni la congelator, în timp ce cea de vită sau de porc poate fi ținută și un an.
  • Sertare diferite pentru alimente diferite. Ideal este să ai un sertar pentru fructe și înghețată, unul pentru legume și altul pentru carne. În acest fel, eviți ca fructele să prindă miros de carne afumată, de exemplu.
  • Nu recongela alimentele. Dacă ai scos un produs de la congelator și nu l-ai folosit, evită să îl recongelezi.
  • Congelează alimentele cât mai proaspete. Indiferent că vorbim despre fructe, legume sau carne, acestea trebuie să fie puse la congelator când sunt proaspete, nu după ce au stat deja câteva zile în frigider și nu le-ai folosit.

Citește și: Toate gospodinele greșesc. Cât timp rezistă carnea în congelator, de fapt

Cat timp poti pastra carnea in congelator
Pe lângă carne, în congelator mai poți păstra și mâncare gătită

Cât timp se poate păstra mâncarea gătită la congelator

Mulți oameni obișnuiesc să păstreze mâncare gătită la congelator, pentru a se bucura de ea și peste un anumit timp. Supa, sarmalele, tocănițele, ardeii umpluți pot fi păstrate la congelator, dacă sunt ambalate corespunzător. Mâncarea gătită poate fi ținută la congelator până la 3 luni, după care trebuie să fie consumată sau aruncată.

Dacă vrei să o congelezi, lasă mai întâi mâncarea să se răcească complet, după care pune-o în caserole cu capac și depoziteaz-o la congelator. Pune-o acolo la cât mai puțin timp după ce ai preparat-o, pentru a se păstra în stare cât mai bună. Nu uita să scrii pe recipient data la care ai congelat-o.

Citește și: Cât rezistă sarmalele în congelator, de fapt. Nu mai face această greșeală uriașă

Singura mâncare gătită care poate fi ținută și 4 luni la congelator este supa clară. Dacă prepari o cantitate mare de supă și vrei să o folosești ulterior la gătit, aceasta rezistă în congelator chiar și 4 luni.

Cât rezistă alte alimente la congelator

  • 1-2 luni: înghețata, aluatul congelat, mezelurile
  • 3-4 luni: peștele, fructele de mare
  • 5-6 luni: fructele și legumele
  • 9 luni: carnea de pui
  • 12 luni: carnea de vită, carnea de porc

Citește și: Motivul genial pentru care gospodinele pricepute pun ceapă în congelator. Trucul îți ușurează viața

Cu cât un aliment este mai proaspăt și mai puțin procesat, cu atât se va păstra mai bine la congelator. Dacă vorbim despre carne tocată sau carne afumată de porc sau de vită, de exemplu, acestea se pot păstra 9 luni la congelator, însă nu mai mult.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce Oana Roman nu i-a putut fi alături mamei sale în ultimele clipe
3 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *