Cât timp trebuie să frămânți aluatul de cozonac. Secretul pentru cel mai pufos și gustos cozonac

Trucuri utile numai bune de pus în practică în această perioadă
Cât timp trebuie să frămânți aluatul de cozonac. Secretul pentru cel mai pufos și gustos cozonac

De sărbători gospodinele petrec ore în șir în bucătărie pentru a pregăti cele mai gustoase preparate. Masa de Crăciun are întotdeauna multe feluri de mâncare, iar la desert este vestitul cozonac. Cum se face și cât timp trebuie să frămânți aluatul de cozonac? Gospodinele desăvârșite au dezvăluit secretele lor pentru ca acesta să iasă pufos și gustos.

Cât timp trebuie să frămânți aluatul de cozonac

Pentru a obține un cozonac pufos și gustos nu sunt necesare ore întregi de frământare. Este suficient ca aluatul să fie frământat cu forță timp de aproximativ 20 de minute. Semn că a fost suficient de frământat apare atunci când aluatul se desprinde ușor de mâine, este elastic și face bășici.

Mare atenție: nu se folosește ulei în exces în timpul frământării! Există riscul să nu mai crească aluatul, iar rezultatul final nu va fi deloc pufos și aerat. Și zahărul adăugat în exces împiedică dospirea aluatului, făcându-l dens și greoi. Așadar, e bine întotdeauna să fie păstrate proporțiile din rețetă.

Alte trucuri pentru a obține cozonacul perfect

  • Vasul în care se frământă aluatul trebuie să fie călduț. Astfel că e bine ca înainte de toate să fie spălat cu apă fierbinte și șters foarte bine.
  • Se folosesc numai ouă de găină, nu de rață sau gâscă.
  • Laptele pentru maia trebuie să fie călduț atunci când se amestecă cu drojdia.
  • Pentru ca albușurile să se bată mai repede și mai bine se pot adăuga peste ele puțin suc de lămâie și sare, exact cum se procedează pentru bezele.
  • Pentru un cozonac bun trebuie să folosești produse proaspete și de calitate.
  • Înainte de a pregăti aluatul de pus în tăvi unge bine masa cu ulei. După ce se pune umplutura se lasă aluatul să mai crească în tăvi. Abia apoi se pune la copt.
  • Nu se deschide niciodată cuptorul în timp ce cozonacii se coc.
  • După ce cozonacii s-au rumenit poate fi pusă deasupra o foaie de copt pentru a nu se arde până se coc și în interior.

Care este detaliul de pe punga de făină care îți arată exact dacă este bună pentru cozonac

Nu toate tipurile de făină care se găsesc în comerț sunt potrivit pentru a face cozonac. Potrivit specialiștilor în domeniu, făina tip 650 este potrivită deoarece este o făină din grâu dur cu o concentrație mare de proteină, între 12 și 14%. Este potrivit pentru pâine sau pizza, dar și pentru alte aluaturi care nu necesită dospire, cum este și cozonacul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Tonciu își dorește cu ardoare să revină în televiziune
8.9 29 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *