De sărbători gospodinele petrec ore în șir în bucătărie pentru a pregăti cele mai gustoase preparate. Masa de Crăciun are întotdeauna multe feluri de mâncare, iar la desert este vestitul cozonac. Cum se face și cât timp trebuie să frămânți aluatul de cozonac? Gospodinele desăvârșite au dezvăluit secretele lor pentru ca acesta să iasă pufos și gustos.
Pentru a obține un cozonac pufos și gustos nu sunt necesare ore întregi de frământare. Este suficient ca aluatul să fie frământat cu forță timp de aproximativ 20 de minute. Semn că a fost suficient de frământat apare atunci când aluatul se desprinde ușor de mâine, este elastic și face bășici.
Mare atenție: nu se folosește ulei în exces în timpul frământării! Există riscul să nu mai crească aluatul, iar rezultatul final nu va fi deloc pufos și aerat. Și zahărul adăugat în exces împiedică dospirea aluatului, făcându-l dens și greoi. Așadar, e bine întotdeauna să fie păstrate proporțiile din rețetă.
Nu toate tipurile de făină care se găsesc în comerț sunt potrivit pentru a face cozonac. Potrivit specialiștilor în domeniu, făina tip 650 este potrivită deoarece este o făină din grâu dur cu o concentrație mare de proteină, între 12 și 14%. Este potrivit pentru pâine sau pizza, dar și pentru alte aluaturi care nu necesită dospire, cum este și cozonacul.