În Joia Mare, gospodinele din România vopsesc ouăle pentru Paște. În funcție de tipul de vopsea aleasă și de rezultatul dorit, trebuie să ții cont de anumite trucuri. Câte minute se fierb ouăle și ce trebuie să faci cu ele înainte de a le pune la fiert.
Nu există masă de Paște fără ouă roșii sau vopsite în diverse alte culori. Pentru a obține ouă colorate perfect, poți folosi atât vopsea chimică, cât și anumite ingrediente naturale, care colorează coaja ouălor. Înainte de a le pune în vopsea, ouăle trebuie să fie spălate și degresate. Pentru a obține ouă de Paște perfecte, trebuie să ții cont și de alte aspecte.
În funcție de rezultatul pe care vrei să îl obții, vei lăsa ouăle la fiert mai mult sau mai puțin. Din momentul în care apa dă în clocot, cronometrează și lasă ouăle să fiarbă astfel:
Imediat ce oprești focul, scoate ouăle pe rând din apa fierbinte și pune-le în vopsea. Lasă-le în vopsea conform instrucțiunilor de pe ambalaj, după care scoate-le și lasă-le la scurs și la răcit, apoi unge-le cu puțin ulei, pentru a le da luciu.
Vezi și: Cum să prepari ouăle sănătos. 7 rețete delicioase și simple
Dacă folosești ingrediente naturale pentru a colora ouăle, trebuie să le fierbi direct în ”vopsea”. Pentru a obține ouă roșii, folosește coji de ceapă galbenă și roșie, pe care le pui direct în apa în care fierb ouăle. Pentru culoarea galben, adaugă turmeric sau șofran în apă. Dacă vrei să obții culoarea violet, pune afine, sfeclă sau varză roșie în apă.
Ouăle se fierb tot atâtea minute, însă ingredientele care le colorează se adaugă de la început în apa în care fierb ouăle. Avantajul ingredientelor naturale este că, și dacă pătrund în coaja ouălor și în albuș, sunt sigure pentru consum, spre deosebire de vopseaua chimică.