Câți bani poți scoate de pe card dacă ai mai multe popriri. Ce prevede legea, de fapt

Ce instituții pot pune poprire pe conturi

Scris de: Daoud Andra

28 Mar. 2023

Câți bani poți scoate de pe card dacă ai mai multe popriri. Ce prevede legea, de fapt

A avea poprire pe conturi înseamnă că nu mai ai acces la toți banii pe care îi ai pe card. Aceste situații intervin atunci când ai datorii la anumite instituții publice, precum ANAF, sau la persoane fizice sau juridice. Câți bani poți scoate de pe card dacă ai mai multe popriri, potrivit legii.

Ce spune legea cu privire la câți bani poți scoate de pe card dacă ai mai multe popriri

Se întâmplă uneori să nu mai ai acces la toate economiile din contul bancar, din cauză că o anumită instituție publică a pus poprire. Acest lucru se aplică atunci când ai datorii la ANAF, de exemplu, sau la alte instituții sau persoane fizice și juridice, însă nu la bănci comerciale. Potrivit legii, singurele instituții care pot emite popriri sunt: ANAF, Direcția Taxe și Impozite din cadrul primăriei, instanțele de judecată sau Parchetele, precum și executorii judecătorești.

Citește și: Ce poți să faci dacă ți se blochează cardul în bancomat. Greșeala majoră de evitat

Potrivit definiției legale, poprirea este o formă de executare silită prin care un organ de executare/instanță de executare (ANAF, BEJ-i, judecătorii) solicită băncii să plătească sumele de bani datorate de către clientul băncii unor instituții sau persoane.

Banca blochează contul în baza unei notificări oficiale, primită de la una dintre instituțiile menționate. Din punct de vedere legal, banca are obligația să aplice poprirea. Acest lucru înseamnă că nu mai poți retrage anumite sume de bani și nu mai poți face transferuri bancare sau plăți online.

Citește și: Când intră banii pe cardul de energie. Până când pot fi folosiți de fapt, ce valabilitate au

Pentru o singură poprire, banca va reține 1/3 din salariul net lunar. Acest lucru înseamnă că ai acces în continuare la 2/3 din veniturile tale salariale. Pentru două sau mai multe popriri, banca va reține jumătate din veniturile tale lunare.

Nu scoate sub nicio formă bani de la bancomat dacă observi aceste 5 detalii
Banca nu poate bloca mai mult de jumătate din venituri, indiferent câte popriri ai

Pe ce fel de venituri nu se poate pune poprire

Mai exsită și situația în care poprirea se aplică la angajator. Dacă instituția care aplică poprirea a notificat angajatorul, iar acesta îți reține 1/3 sau 1/2 din salariul net pentru a achita datoria, banca nu mai are voie să aplice și ea poprirea. În acest caz, va trebui să prezinți la bancă un document care să ateste că poprirea s-a aplicat deja la angajator, pentru a avea acces la restul de bani din cont.

Citește și: Cum se face plata facturilor cu cardul de energie. Regulamentul și pașii de urmat

Veniturile pe care nu se poate pune niciodată poprire sunt: alocațiile și indemnizațiile pentru copii, ajutorul de maternitate, bursa de studiu, diurna, ajutorul de înmormântare. Pentru a anula poprirea, este nevoie ca instituția care a aplicat-o să emită către bancă o justificare legală sau un acord în care să fie menționat acest lucru.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Erika Isac, detalii despre noul iubit “Este un bărbat extraordinar!”
7.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *