Ce a pățit părintele Calistrat, după ce a lovit o enoriașă. Decizia comunicată de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor

Arhiepiscopia Iașilor a luat o decizie în cazul preotului Calistrat

Scris de: Daoud Andra

15 Nov. 2022

Ce a pățit părintele Calistrat, după ce a lovit o enoriașă. Decizia comunicată de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor

Părintele Calistrat Chifan este în centrul unui scandal, după ce a fost filmat în timp ce lovea o enoriașă. Poliția din Iași a deschis o anchetă, după ce două femei au depus plângere împotriva preotului, dar și mai marii Bisericii Ortodoxe Române au luat o decizie în cazul lui Calistrat. Ce a transmis Arhiepiscopia Iașilor, în plin scandal.

Măsura luată împotriva părintelui Calistrat, după ce a lovit o enoriașă

În urmă cu câteva zile, un filmuleț apărut în spațiul public a provocat indignare în rândul oamenilor. Părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, a fost filmat în timp ce lovea o enoriașă. Pe imagini se vedea cum femeia cădea la pământ în urma loviturii. Victima și sora acesteia au depus plângere împotriva preotului, iar poliția din Iași a deschis o anchetă.

Și Arhiepiscopia Iașilor a luat măsuri în urma scandalului, iar pe durata anchetei, preotul nu mai are voie să slujească. Măsura este provizorie, iar o decizie finală va fi luată și în funcție de concluziile polițiștilor care anchetează plângerea celor două femei, a precizat Părintele Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Citește și: Femeile lovite de preotul Calistrat au făcut primele declarații. “Suntem stupefiate”. Cum s-a ajuns la scandalul uriaș

„Confirm faptul că părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor. În luarea unei decizii finale se va lua în calcul și rezultatul plângerii depuse la Poliție de persoana implicată în incident.”, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, potrivit Antena 3 CNN.

Ce a patit parintele Calistrat dupa ce a lovit o enoriasa 1
Preotul Calistrat nu mai are voie să slujească până la finalizarea anchetei

Ce a transmis BOR cu privire la cazul preotului Calistrat

La finalul săptămânii trecute, la câteva zile după ce filmulețul a apărut în spațiul public, și Biserica Ortodoxă Română a transmis un punct de vedere cu privire la incidentul violent. Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a declarat:

„Întrucât mi se solicită insistent și justificat un punct de vedere în legătură cu gestul violent și scandalos comis de un cleric monah acum două zile, dar și pentru că în același timp acest caz este subiectul unei anchete pe care doar eparhia de care aparține o poate desfășura și doar ea poate comunica rezultatele ei, eu nu pot transmite decât un punct de vedere general valabil referitor la conduita unui cleric, oricine ar fi el: vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal cu aer sapiențial, violența de orice fel, incultura laică și teologică instalate în mediul clerical/ monahal sub masca ‘conservatorismului’ de mahala xenofobă și filetistă, reprezintă tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală, dar mai ales cu creștinismul însuși.”

Citește și: Preotul Calistrat, prima reacție după apariția imaginilor șocante. Ce a spus după ce a fost filmat când lovește o femeie

Între timp, preotul a venit cu propria versiune asupra evenimentelor. Calistrat a dat o declarație la puțin timp după declanșarea scandalului și a spus că cele două femei l-ar fi provocat. Preotul susține că femeile ar fi venit la slujbă puse pe scandal și că, la un moment dat, și-a pierdut cumpătul și de aceea a lovit-o pe una dintre ele.

5.4 41 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.