Ce este un contract prenupțial. Ce trebuie să iei în calcul, dacă vrei să semnezi acest act

Contractul prenupțial este, de fapt, o convenție matrimonială.
Ce este un contract prenupțial. Ce trebuie să iei în calcul, dacă vrei să semnezi acest act

Ce este un contract prenupțial și cât este de important în viața unui cuplu. În ultimii ani, cuplurile care vor să facă marele pas iau în calcul și un astfel de contract, pentru siguranță. În cazul în care sunteți în ceastă postură și vreți să vă puneți la curent cu acest gen de contract, vă invităm să parcurgeți textul de mai jos.

Ce este un contract prenuptial

Contractul prenupțial este, de fapt, o convenție matrimonială. Acest document legal stabilește cum își împart cei doi soți bunurile, după divorț.

Noul cod civil prevede trei tipuri de regimuri matrimoniale

  • regimul comunității legale
  • regimul separației de bunuri
  • regimul comunității convenționale

Vă prezentăm mai jos câteva informații necesare pentru a înțelege mai bine ce este contractul prenupțial, ce presupun regimurile prevăzute de codul civil, cine ar trebui să ia în calcul convenția matrimonială și ce trebuie să faceți pentru a fi considerata legală.

Din ce în ce mai mulți români apelează în ultima vreme la contracte prenupțiale. „Ne iubim, nu o să ne despărțim niciodată. Ce nevoie avem de un contract prenupțial?”

Căsătoria este considerată o loterie. Nu știi niciodată ce surprize îți rezervă viața și dacă omul iubit va rămâne în viața vostră pentru totdeauna. Așa că, este important să fiți precauți. Cu un astfel de contract prenupțial, scăpați de bătăi de cap și vă poate oferi o stabilitate financiară.

„Puteți încheia un contract matrimonial la notar, cu cel puțin 20 de zile înaintea căsătoriei. Convenția se depune la oficiul de stare civilă, alături de actele necesare pentru cununie. Contractul prenupțial poate fi făcut și în timpul căsătoriei și intră în vigoare de la data stabilită de cei doi soți”, explică specialistul în domeniu.

Ce presupun cele trei tipuri de regimuri matrimoniale prevăzute de codul civil

Dacă alegem regimul comunității legale- se presupune că bunurile dobândite în timpul căsătoriei au fost realizate în mod egal, așa că după separare se impart tot egal.

Dacă unul din soți vine în instanță cu dovada că a contribuit mai mult, se poate face o reglementare.

Bunurile obținute înaintea căsătoriei nu se împart

Dacă cei doi soți doresc un alt regim matrimonial decât cel al comunității legale, atunci trebuie să încheie un contract prenupțial.

Regimul separației de bunuri înseamnă că fiecare soț este proprietar asupra bunurilor pe care le dobândește în timpul căsătoriei, iar în ceea ce privește bunurile luate la comun, fiecare soț are o cotă-parte.

Regimul comunității convenționale este mai flexibil. Astfel, ucrurile dobândite înainte de căsătorie pot deveni comune dacă unul dintre soți cere lucrul acesta.

Ce se întâmplă dacă soții locuiesc împreună într-o locuință achiziționată cu credit de unul dintre ei înainte de căsătorie?

Ei bine, dacă rata este plătită în mod egal, locuința este a celui care a cumpărat-o. Însă, pentru că au plătit împreună rata, instanța va decide cât i se cuvine celuilalt partener din apartament.

Cine trebuie să ia în calcul semnarea unui contract prenupțial?

În general, persoanele cu mai multe proprietăți sau cu o situație financiară bună aleg să semneze un contract prenupțial. Mai mult, dacă știi că urmează să primești o moștenire sau ai copii dintr-o altă căsnicie, nu e rău să semnezi convenția matrimonială.

Ce trebuie să faci pentru ca acest contract prenupțial să fie valid

„Pentru a nu fi contestat, contractul prenupțial trebuie să fie în scris și trebuie semnat voluntar de ambii parteneri. Este important să apelați la consilierea unui avocat în cazul în care vreți să încheiați un contract prenupțial. Ca măsură de precauție, faceți contractul în cel puțin trei exemplare”, explică specialistul în domeniu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
9.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *