Ce fierbe mai repede: cartoful sau morcovul? Când trebuie să le adaugi de fapt în ciorbă dacă vrei să iasă moi și gustoase

Ordinea de fierbere a legumelor

Deși pare simplu să prepari o ciorbă sau o supă de legume, cu sau fără carne, este esențial să cunoști câteva reguli în ceea ce privește ordinea de preparare a ingredientelor. Nu este nimic complicat, doar că unele legume fierb mai repede, decât altele. Pentru a nu risca să se facă terci sau să rămână nefierte, îți vom arăta în ce ordine se adăugă legumele în ciorbă sau în supă.

Sfaturi pentru fierberea legumelor

În general, regula „bunicii” este valabilă în ceea ce privește ordinea de fierbere a legumelor: legumele care cresc în pământ, fierb începând în apă rece, cele care cresc deasupra pământului, în apă clocotită. 

Acest lucru se datorează faptului că rădăcinoasele (cartofi, morcovi, țelină, păstârnac, etc) sunt legume fibroase, tari și au nevoie de o gătire lungă și lentă pentru a se înmuia, în timp ce, legumele care cresc la lumina soarelui (spanac, mazăre, dovlecei, fasole verde, etc.) sunt mai fragede și ar trebui să fie fierte pentru un timp mai scurt pentru a preveni dezintegrarea.

Ce fierbe mai repede: cartoful sau morcovul?

Dacă ai fiert orice legumă verde ( păstăi de fasole verde, broccoli, mazăre, spanac, etc.), după ce le-ai scurs, scufundă-le imediat în apă cu gheață, astfel încât să păstreze o culoare frumoasă verde închis și să prevină oxidarea. Cu toate acestea, de la această regulă, există excepții: cartofii se fierb în apă rece, dacă sunt gătiți în coajă, dar dacă sunt decojiți și tăiați în bucăți mici se fierb începând în apă deja fierbinte (altfel absorb multă apă).

Vezi și Trucul pentru cea mai bună supă de pui. Ce trebuie să faci cu legumele înainte. E foarte important

Mazărea și fasolea păstăi trebuie să fie înmuiate în apă fierbinte (altfel se înnegresc), în timp ce fasolea boabe, lintea și năutul se fierb începând în apă rece (altfel rămân tari).

Când fierbi legume, adaugă puțină sare la început, pentru că legumele absorb sarea și vor avea un gust mai bun. La sfârșitul preparării mâncării se adaugă restul de sare. Excepție fac mazărea și sfecla roșie, în cazul mazării se prelungește timpul de fierbere, iar în cel al sfeclei roșii, se pierde gustul.

Când se adaugă roșiile în ciorbă?

Roșiile se pun întotdeauna, la sfârșit, după ce au fiert celelalte legume. Roșiile sunt legume acide și pot încetini sau opri fierberea celorlalte legume. Este valabil și pentru produsele din roșii, cum ar fi sucul de roșii, bulion, paste de tomate, etc.

Legumele își păstrează mai bine savoarea dacă se fierb în puțină apă, cât să fie acoperite.

De reținut:

La prepararea ciorbei sau supei, inițial se pun la fiert rădăcinoasele, după 10-15 minute, cartofii iar după ce au fiert toate legumele, se adaugă roșiile.

Vezi și Fructe și legume care se mănâncă cu coajă. Și tu le-ai consumat greșit până acum VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat Paharnicul.ro și Unvinpezi.ro

Utile

Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat…

Două platforme dedicate vinului de calitate, Paharnicul.ro şi Unvinpezi.ro, au lansat, începând cu luna mai 2025, „Super Tasting”, un tur naţional de degustări premium, care…
Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…