Ce greutate trebuie să ai în funcţie de înălţime

Află care este greutatea ideală pe care trebuie să o ai, în raport cu înălțimea, precum și dacă ești în standarde

Scris de: Dana Cazacu

07 Apr. 2022

Ce greutate trebuie să ai în funcţie de înălţime

Ce greutate trebuie să ai în funcție de înălțime? Mulți oameni doresc să știe răspunsul la această întrebare. Cu toate acestea, nu există o greutate ideală pe care trebuie să o aibă toate persoanele. Fiecare persoană este diferită și factori diverși joacă un rol în determinarea greutății ideale a fiecărei persoane. Acești factori pot fi biologici, cum ar fi vârsta, înălțimea și sexul, dar și factorii psihici pot fi la fel de importanți. Iată așadar ce greutate trebuie să ai în funcție de înălțime.

Greutatea ideală pe care trebuie să o ai în funcție de înălțime

O persoană își poate defini greutatea ideală ca fiind cea cu care se simte cel mai bine. Cu toate că majoritatea persoanelor știu ce greutate trebuie să aibă în funcție de înălțime, se confruntă cu probleme de greutate. Menținerea unei greutăți potrivite poate reduce riscul unei persoane de a dezvolta o serie de afecțiuni de sănătate, cum ar fi:

 • obezitatea
 • diabetul de tip 2
 • tensiune arterială ridicată
 • boli cardiovasculare (CVD).

Nu toate persoanele cu exces de greutate vor dezvolta probleme de sănătate. Cercetătorii consideră că, deși această greutate în plus ar putea să nu afecteze în prezent sănătatea, dificultățile în gestionarea greutății ar putea duce la probleme în viitor.

Ce greutate trebuie să ai în funcție de înălțime

Indicele de masă corporal sau IMC este un instrument obișnuit care măsoară ce greutate trebuie să ai în funcție de înălțime. Un calcul al IMC oferă un singur număr, care se încadrează în următoarele categorii:

Greutatea ideală pe care trebuie să o ai în funcție de înălțime
Greutatea pe care trebuie să o ai în raport cu înălțimea
 • Un IMC mai mic de 18,5 înseamnă că o persoană este subponderală.
 • Un IMC cuprins între 18,5 și 24,9 este ideal.
 • Un IMC cuprins între 25 și 29,9 este supraponderal.
 • Un IMC de peste 30 indică obezitate.

Persoanele care doresc să își calculeze IMC pot apela la ajutorul unui calculator, accesând site-ul disabled-world.com.

Cum să îți calculezi corect greutatea în funcție de înălțime

Vârsta nu este un factor care influențează IMC pentru adulți, dar este pentru copii. Acest lucru se datorează faptului că aceștia sunt în creștere. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor utilizează atât vârsta, cât și sexul în calculele IMC pentru persoanele cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani. Pentru a calcula IMC-ul unui copil, o persoană poate folosi calculatorul pentru copii și adolescenți. IMC este o măsurătoare foarte simplă. Deși ia în considerare înălțimea, nu ia în calcul factori precum:

 • măsurile taliei sau ale șoldurilor
 • proporția sau distribuția grăsimii
 • proporția de masă musculară.

Acești factori pot afecta sănătatea. De exemplu, sportivii de înaltă performanță tind să fie foarte în formă și să aibă puțină grăsime corporală. Aceștia pot avea un IMC ridicat deoarece au mai multă masă musculară, dar acest lucru nu înseamnă că au o greutate prea mare pentru înălțimea lor.

Înălțimea în raport cu greutatea

O altă limitare a IMC este că nu face diferența între persoanele de diferite etnii. Studiile au arătat că, la același IMC, albii non-hispanici, negrii non-hispanici și mexicanii americani pot avea niveluri semnificativ diferite de grăsime corporală. Această inexactitate poate duce la un diagnostic greșit sau la o evaluare incorectă a factorilor de risc între indivizi.

IMC poate oferi o idee aproximativă dacă o persoană are sau nu o greutate moderată și este util pentru măsurarea tendințelor în studiile de populație. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie singura măsură prin care o persoană să evalueze dacă greutatea sa este ideală.

Urmăriți EGO.ro și pe
Cristina Jacob, detalii incredibile din culisele “The Perfect Escape”
7.4 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.