Ce nu este bine să faci în Miercurea Mare. Tradiţii şi obiceiuri

Pentru Miercurea Mare există mai multe obiceiuri și tradiții respectate de oameni. Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 24 aprilie
Ce nu este bine să faci în Miercurea Mare. Tradiţii şi obiceiuri

Ce nu este bine să faci în Miercurea Mare, potrivit credinței populare. Fiecare zi din Săptămâna Patimilor este extrem de importantă și cu numeroase tradiții și superstiții de care oamenii țin cont. Miercurea este o zi de post și rugăciune, înainte de Învierea Domnului. Iată ce să faci și ce să nu faci în Miercurea mare. Tradiții și obiceiuri pe care să le respecți pentru a-ți merge bine tot anul.

Ce nu este bine să faci în Miercurea Mare, înainte de Paște

Pentru Miercurea Mare există mai multe obiceiuri și tradiții pe care credincioşii le respectă din cele mai vechi timpuri. Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 24 aprilie, după postul de 40 de zile, început pe 7 martie. Ce nu este bine să faci în Miercurea Mare.

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor este o zi importantă de post și rugăciune, în ultima săptămână înainte de Învierea Domnului. În această zi, biserica oficiază denii, slujbe speciale înainte de Paște, iar creștinii respectă anumite tradiții. Se recomandă post, rugăciune și spovedanie, deoarece este o perioadă de pregătire spirituală pentru Paște.

Tradiții și obiceiuri în Miercurea Mare

În Săptămâna Mare, și cu precădere în Miercurea Mare, se ţine post aspru și chiar negru. Se face curăţenie exemplară în casă, se pregătesc haine noi, se prepară anumite bucate pentru festinul pascal și se pregătesc ouăle.

Se face curăţenie exemplară în casă, se pregătesc haine noi, se prepară anumite bucate pentru festinul pascal și se pregătesc ouăle.  Ouăle nu se vopsesc în Miercurea Mare, ci în Joia Mare. Este ultima zi în care se spală rufe.

Rugăciunea pe care să o rostești în Miercurea Mare

Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare.

Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată.

Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie.

Tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui.

Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu.

O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu.

Roagă-te încă şi pentru toată lumea ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Serghei Mizil nu a avut nevoie de scenariu pentru filmul ”Visul”
9.3 16 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *