Ce pensie are Traian Băsescu. Detaliul surpriză din declarația de avere

Suma pe care o încasează de la statul român

Scris de: Daoud Andra

11 Jul. 2023

Ce pensie are Traian Băsescu. Detaliul surpriză din declarația de avere

Traian Băsescu este una dintre figurile politice emblematice din România. Fostul președinte s-a retras de ceva timp din peisajul politic, însă de-a lungul carierei a adunat venituri care să îi asigure un trai decent. Ce pensie are Traian Băsescu, la 71 de ani, și ce bunuri deține fostul șef de stat.

Traian Băsescu, de la Institutul de Marină la cârma țării

Înainte de a se implica în politică, Traian Băsescu a avut o carieră în domeniul navigației. Fostul politician a absolvit Institutul de Marină ”Mircea cel Bătrân”, iar ulterior și-a completat studiile în cadrul Academiei Norvegiene. Și-a început cariera pe vas, iar în anii ’80 a decis să facă pasul și către politică.

S-a înscris în Partidul Comunist, pentru a putea fi comandant de navă, după spusele sale. După Revoluție, a devenit ministru al Transporturilor, în guvernul condus de Petre Roman. În anul 2000, a câștigat alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei. Patru ani mai târziu, a candidat la prezidențiale și a câștigat. A condus România timp de două mandate, până în anul 2014. Ulterior, a fondat Partidul Mișcarea Populară, a fost europarlamentar, dar și senator în Parlamentul României, din 2016 până în 2019.

Citește și: Elena Udrea a recunoscut tot. Ce relație a avut, de fapt, cu Traian Băsescu: „Cel mai important om din viața mea”

Ce pensie incaseaza lunar Maria Basescu, fosta Prima Doamna a Romaniei. Suma este de zece ori mai mica decat a sotului ei
Traian Băsescu și soția sa, Maria

Ce pensie are Traian Băsescu

Fostul șef de stat încasează o pensie anuală în valoare de 69.920 de lei. Asta înseamnă un venit de aproximativ 5.800 de lei pe lună. Până anul trecut, fostul președinte avea o serie de beneficii financiare, ca urmare a faptului că a ocupat funcția de președinte. Acesta încasa o indemnizație anuală de peste 202.000 de lei pe an, de la Administrația Prezidențială.

În martie 2022, Traian Băsescu a rămas fără indemnizație, dar și fără o serie de privilegii pe care le avea ca fost șef de stat. După ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că Băsescu a fost colaborator al fostei Securități, el și-a pierdut aceste privilegii. Pe lângă suma de 202.000 de lei pe an, fostul președinte a rămas și fără vila de protocol din strada Gogol, fără mașina de serviciu și fără paza asigurată de SPP.

Citește și: Ce pensie are Maria Băsescu, la 71 de ani. Suma neașteptată pe care o încasează lunar

În ceea ce privește averea, Traian Băsescu a investit, de-a lungul timpului, în imobiliare și în titluri de stat. Conform celei mai recente declarații de avere, fostul președinte deține un apartament, două mașini, două terenuri închiriate, dar și colecții de bijuterii, ceasuri și tablouri.

Anul trecut, după ce a fost nevoit să părăsească locuința de protocol, Traian Băsescu a achiziționat un apartament în zona de nord a Capitalei. Fostul președinte a mai avut în trecut și alte bunuri imobile, însă pe unele dintre ele le-a donat fiicelor sale, Ioana și Elena.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
8.1 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *