Ce să nu faci de Sfântul Alexandru 2023 sub nicio formă. E mare păcat

Tradițiile pe care să le respecți în această zi

Scris de: Daoud Andra

29 Aug. 2023

Ce să nu faci de Sfântul Alexandru 2023 sub nicio formă. E mare păcat

În fiecare an, pe data de 30 august, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru. Peste 2.2 milioane de români își serbează ziua onomastică în această zi. De această sărbătoare se leagă însă și o serie de tradiții și obiceiuri, de care creștinii țin cont cu sfințenie. Ce să nu faci de Sfântul Alexandru 2023. Tradițiile pe care să le respecți ca să-ți meargă bine.

Cine a fost Sfântul Alexandru

Sfântul Alexandru este considerat unul dintre cei mai importanți ierarhi ai Bisericii, dar și un protector al omenirii. Acesta a trăit în secolul al IV-lea și a fost unul dintre cei mai vocali apărători ai creștinismului. A dus o viață simplă, însă înțelepciunea l-a ajutat să se facă remarcat.

Patriarhul Constantinopolului l-a trimis pe Sfântul Alexandru la primul Sinod Ecumenic. Acesta a apărat credința creștină împotriva ereziei lui Arie, iar după Sinod, un înger i s-a arătat patriarhului și i-a spus că după moartea sa, Alexandru este cel care trebuie să îi ia locul. După ce a devenit patriarh, Alexandru a continuat să apere credința creștină, până în anul 337, când a trecut la cele veșnice.

Citește și: Pe ce dată pică Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică 2023. Semnificația acestor sărbători

Ce să nu faci de Sfântul Alexandru 2023

Deși nu este o sărbătoare marcată în calendar cu cruce roșie, ci cu cruce neagră, în această zi nu este bine să faci treburi în gospodărie. Se spune că de Sfântul Alexandru, oamenii ar trebui să fie mai atenți la nevoile aproapelui și să păstreze armonia și echilibrul în relație cu alții.

Se spune că de Sfântul Alexandru, nu este bine să te cerți cu nimeni. Dacă există invidii sau dușmănii, acestea ar trebui să dispară. În caz contrat, se spune că o vei ține numai în conflicte până la sfârșitul anului.

Citește și: Dezlegare la pește în postul Sfintei Marii. Ce apare menționat în calendarul creștin ortodox

În ziua de 30 august, nu este bine să vorbești de rău sau să bârfești pe nimeni. În schimb, ar trebui să faci pace cu persoanele cu care nu te înțelegi și să îngropi securea războiului.

Se spune că femeile care poartă numele sfântului nu trebuie să muncească în gospodărie în această zi. Nu este bine să spele haine, să dea cu mătura sau să coasă. În ziua de 30 august ar trebui să fim milostivi cu cei mai puțin norocoși și să dăm de pomană.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Alexandru
Icoană cu Sfântul Alexandru

Ce rugăciune se spune de Sfântul Alexandru

În ziua de sărbătoare, credincioșii sunt îndemnați să rostească o rugăciune adresată sfântului. Se crede că această rugăciune are o putere foarte mare dacă este rostită în ziua de Sfântul Alexandru și ajută la îndeplinirea dorințelor.

”Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare.

Citește și: Alimentele care sunt permise în postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce poți să consumi până pe 15 august

Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.

Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu. Amin”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
8.5 20 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *