Dezlegare la pește în postul Sfintei Marii. Ce apare menționat în calendarul creștin ortodox

Când se poate mânca pește în postul Adormirii Maicii Domnului

Scris de: Daoud Andra

01 Aug. 2023

Dezlegare la pește în postul Sfintei Marii. Ce apare menționat în calendarul creștin ortodox

Postul Sfintei Marii este unul dintre cele patru mari posturi de peste an. Acesta are o durată de două săptămâni, iar credincioșii practicanți îl țin pentru a se pregăti pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Deși este un post scurt, este considerat a fi unul dificil de ținut. Când este dezlegare la pește în postul Sfintei Marii și ce aliment nu au voie credincioșii să consume în anumite zile.

Când începe postul Sfintei Marii

Adormirea Maicii Domnului este considerată una dintre cele mai importante sărbători creștine. Aceasta este marcată în calendar cu cruce roșie și se celebrează în fiecare an pe data de 15 august. Sfânta Maria Mare, așa cum mai este numită sărbătoarea, este precedată de o perioadă de post. Acesta durează două săptămâni, dar este considerat a fi un post aspru.

Citește și: Pe ce dată pică Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică 2023. Semnificația acestor sărbători

Postul Sfintei Marii începe, așadar, pe data de 1 august. Acest post nu a avut aceeași durată dintotdeauna. În trecut, creștinii posteau fie o zi, de Schimbarea la Față, fie o lună întreagă înainte de Adormirea Maicii Domnului. În anul 1166, în cadrul unui sinod desfășurat la Constantinopol, s-a decis ca postul Sfintei Marii să înceapă la 1 august și să se încheie în dimineața zilei de 15 august.

Cu o zi înainte de începerea postului, pe 31 august, este lăsatul secului. Acest lucru înseamnă că este ultima zi în care creștinii care postesc mai pot consuma alimente de dulce. Tradiția spune că în această zi trebuie să se organizeze o masă îmbelșugată, la care credincioșii să se poată bucura de mâncărurile preferate. În acest fel, vor putea să țină postul fără să poftească la alimente de dulce.

Citește și: Când începe Postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce este interzis să faci

Pește prăjit în crustă
Peștele poate fi consumat atunci când este dezlegare

Când este dezlegare la pește în postul Sfintei Marii

Pe parcursul celor două săptămâni de post, este o singură zi cu dezlegare la pește. Credincioșii au voie să consume pește proaspăt sau afumat, icre sau orice produse din pește în această zi. Este voba despre ziua de 6 august, atunci când se sărbătorește Schimbarea la Față. Anul acesta, va pica într-o zi de duminică, în prima săptămână din postul Adormirii Maicii Domnului.

Schimbarea la Față este o sărbătoare care marchează momentul în care Iisus a apărut în fața apostolilor într-o lumină nouă, pe Muntele Tabor. Este considerată, în Noul Testament, drept una dintre minunile înfăptuite de Mântuitor.

Citește și: Preparatul care nu este de post, dar mulți români îl consumă fără să-și dea seama că e un produs de dulce. Se mănâncă doar în anumite zile din Postul Paștelui

Postul Sfintei Marii, unul dintre cele mai dificile

Deși are o durată mică, în comparație cu postul Paștelui, de exemplu, care durează 40 de zile, postul Adormirii Maicii Domnului este considerat a fi unul dificil de ținut. Biserica Ortodoxă are reguli clare cu privire la acest post, pe care unii credincioși le respectă și astăzi.

În zilele de luni, miercuri și vineri, se ține post negru până la ora 15:00. După această oră, se consumă doar hrană uscată. Marți și joi nu se consumă ulei (untdelemn). În zilele de sâmbătă și duminică este dezlegare la untdelemn și vin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *