Călin Donca, milionarul arestat miercuri preventiv pentru 30 de zile, și-a construit un adevărat imperiu din afaceri ilegale, spun oamenii legii. Acuzațiile care i se aduc sunt dintre cele mai grave, printre care evaziune fiscală, înşelăciune şi manipularea pieţei de capital pentru a promova o criptomonedă creată de el şi alți asociați. Iată care a fost primul său job și ce studii are de fapt acesta.
Născut în Reșița, și o parte a copilăriei petrecută la Timișoara, Călin Dona (39 de ani) visa încă de mic să devină un om extrem de bogat. Am putea spune că știa încă de pe atunci care va fi parcursul său în viață.
A început să lucreze când era foarte tânăr. La vârsta de 18 ani a plecat în Portugalia, unde, la recomandarea unui prieten, a început să vândă tablouri. Se gândea că în doar câteva luni avea să strângă bani pentru a-și cumpăra prima mașină. Planurile i-au fost însă date peste cap de Poliție.
”Voiam foarte mult o mașină, părinții mei nu au avut niciodată. Mi-am dorit foarte mult, am mers în speranța că o să mă întorc cu bani, însă după nu mult timp m-a luat Poliția pe stradă, m-a întrebat de acte și m-a trimis acasă.”, a declarat de curând Călin Donca în emisiunea online ”Fiță cu Adiță”.
Subiectul primului său job este însă unul ambiguu, întrucât în urmă cu mai mulți ani, milionarul brașovean a declarat pentru Ziaruldeiasi.ro, că primii bani i-a câștigat vânzând telefoane mobile, apoi, la 19 ani a obținut un post într-o companie de asigurări.
”Am început de la 16 ani să vând telefoane mobile, după care am continuat începând cu 19 ani să vând asigurări de viață.”, a declarat acesta, conform sursei citate.
În ceea ce privește studiile, potrivit profilului său de Linked in, în perioada 2017-2020, acesta a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Spiru Haret din București.
De 10 ani locuiește în Brașov alături de familia lui – soția și cei cinci copii ai lor. În ultimii ani, Călin Donca a început să fie tot mai popular și în mediul online. El postează adesea viedeoclipuri pe TikTok cu viața luxoasă pe care o trăiește.
”Pentru mine, Aventadorul este o jucărie, o maşină care nu e de toată ziua, ci ca o jucărie, ca pe ceva cu care merg să mă dau.”, spune el într-unul din videoclipurile sale.
Afaceristul își construise o imagine de scenariu de film, pozând în mentor și promovându-și pe rețelele sociale succesul în afaceri. Așa a reușit să atragă în capcană foarte multe persoane, care cu bună credință au investit în businessurile pe care el le promova.
Popularitatea uriașă pe care o căpătase în mediul online i-a adus pe cap lui Călin Donca și cea mai mare problemă: procurorii DIICOT, care au intrat pe fir și i-au luat la verificat afacerile. Omenii legii au ajuns la concluzia că milionarul nu era deloc o persoană imaculată așa cum se prezenta în fața urmăritorilor săi.
El ar fi păcălit sute de oameni să investească în moneda sa virtuală promițându-le că vor avea un profit de 100 de ori mai mare și a obținut astfel peste 700.000 de euro. În plus, Donca se mai face vinovat, potrivit procurorilor, și de evaziune fiscală și delapidare în valoare totală de peste 12 milioane de lei, mai spun procurorii.
De câțiva ani, Călin Donca este proprietarul unei companii care se ocupă cu afaceri în domeniu energiei verzi. El comerciliza panouri fotovoltaice și se mândrea cu profituri uriașe.
Donca se lăuda cu 12 parcuri fotovoltaice. Cel mai recent se află lângă vila sa din Săcele, dar primarul din localitate a precizat că nu are autorizație e construcție pentru racordarea la rețea.
În business au fost atrase chiar și persoane publice. Dorian Popa a fost și el convins de Donca să investească în afacerea cu panouri solare. Vedeta a precizat însă că nu are nicio legătură ilegalitățile săvrșite de acesta. Mai mult, vloggerul a declarat că a început deja un demers alături de alte persoane prin care să-și recupereze banii de la Călin Donca.
„Sunt șocat, sunt consternat și în același timp debusolat pentru că nu știu ce se întâmplă cu investițiile noastre. Nu am reușit niciunul dintre noi să încasăm ceva în urma investiției”, a declarat Dorian Popa, potrivit stirileprotv.ro.
Călin Donca a participat inclusiv la emisiuni televizate. De curând, el și soția sa, Orianda, au fost prezenți în platoul ”Chefi la cutite”, unde nu au rata ocazia să își etaleze stilul de viață opulent. Chef Florin Dumitrescu a rămas impresionat de ceasul în valoare de 200.000 de euro pe care afaceristul îl purta la mână.
”Ce mai contează că a pus șofran aici de 1.000 de euro când la mână are ceas de 200.000 de euro?!”, a fost replica pe care a oferit-o chef Florin Dumitrescu.
Călin Donca trăiește o frumoasă poveste de dragoste alături de Orianda, frumoasa lui soție, care i-a dăruit 5 copii (3 fete și 2 baieti) și care i-a fost alături încă de când era foarte tânăr. Cei doi s-au cunoscut în cadrul unui seminar pe care bărbatul îl susținea.
Călin și Orianda se ocupă singuri de creșterea și educația copiilor lor în sistemul homeschooling. Afaceristul este de părere că sistemul clasic de învățământ nu pregătește copiii pentru viață așa cum ar trebui.
”Școala niciodată nu o să-i învețe cele mai importante trei lucruri: bogăția financiară, bogăția sănătății și bogăția relațiilor inter-umane”a spus Călin Donca în cadrul emisiunii „Asta-i România”.
Familia lui trăiește într-o vilă de peste 1 milion de euro, construită la poalele munților. Vila este extrem de mare: are 16 camere, 6 băi, 2 saune, un cinematograf și o sală de fitness.
În plus, Călin Donca mai deține și o colecție de mașini de lux în valoare totală de peste 2 milioane de euro.
Călin Donca a fost arestat preventiv pentru 30 de zile miercuri, 20 septembrie 2023.
„Nu există nicio plângere, parcurile se vor face mai departe” , a spus Călin Donca, după ce magistrații au hotărât arestarea lui.
Într-o oarecare măsură, omul de afaceri are dreptate, întrucât nimeni nu l-a reclamat la DIICOT pentru înșelăciune. Lucru confirmat și de avocatul său care a precizat că prin acțiunea procurorilor se dorește ”provocarea unei avalanșe de plângeri”.
”Nu există nicio plângere penală la dosar, nicio declaraţie prin care să fie reclamată vreo faptă de înşelăciune. Din punctul nostru de vedere se urmăreşte tocmai provocarea unei avalanşe de plângeri penale, astfel încât companiile să fie decapitalizate, investitorii să intre în panică”, a declarat Bogdan Cimbru, avocatul lui Călin Donca.