Ce trebuie să adaugi de fapt în ciorba rădăuțeană pentru un gust ca la restaurant. Rețeta pe care o vei pregăti mereu

Cu acest ingredient, ciorba rădăuțeană are un gust desăvârșit

Scris de: Oana Matei

14 Oct. 2023

Ce trebuie să adaugi de fapt în ciorba rădăuțeană pentru un gust ca la restaurant. Rețeta pe care o vei pregăti mereu

În anul 1979, în regiunea Bucovina, mai exact în orașul Rădăuți, Doamna Cornelia Dumitrescu – expertă în arta culinară – a introdus ciorba rădăuțeană la Restaurantul Nordic Rădăuți, astăzi cunoscut sub numele de Restaurantul Național Rădăuți. Acest preparat culinar a reprezentat o alternativă la ciorba de burtă, special creată pentru cei care nu agreau această ciorbă, fiind mai ușor de asimilat și cu costuri de producție mai reduse.

Ciorba rădăuțeană ca în Bucovina

Rețeta de ciorbă rădăuțeană este foarte gustoasă, în plus, este accesibilă ca buget și timp de preparare, dar uneori ridică probleme gospodinelor, când vine vorba de metoda de dregere a ciorbei, datorită faptului că de multe ori, după adăugarea compoziției de smântână cu gălbenușuri  aceasta se brânzește.

Rețeta originală  prevede să se folosească doar piept de pui, însă se poate folosi orice fel de carne de pui, mai ales dacă este cu os, precum pulpa de pui sau carcasa de pui. Pentru a prepara ciorba rădăuțeană ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • carne de pui, pui întreg, pulpe sau piept și carcasă de pui
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • ½ ardei gras
  • 1 felie groasă de țelină
  • 3-4 gălbenușuri de ou
  • 1 lingură de făină
  • 400 grame smântână minim 35% grăsime
  • sare
  • piper
  • oțet
  • usturoi
  • leuștean sau pătrunjel ( opțional)

Preparare:

  • Carnea se curăță și se pune la fiert, într-o oală plină cu 3-4 litri de apă
  • Se lasă ciorba la fiert, la foc mic, se spumează de câte ori este necesar. După ce carnea a fiert, se scoate într-un castron și se lasă la răcit. După ce s-a răcorit, carnea se scoate de pe oase, se îndepărtează pielea și se taie în fâșii, apoi se pune din nou în ciorbă.
  • Între timp, după ce legumele au fost spălate și tocate, se adaugă în ciorbă și se fierb la foc mic. Dacă doriți puteți scoate legumele după fierbere, dar în acest caz, nu le mai mărunțiți.
  • După ce toate ingredientele au fiert se închide focul și oala se lasă deoparte.

Vezi și Când se pune, de fapt, borșul în ciorba de perișoare. Multe persoane fac greșeala, secretul pentru a ieși perfectă

Cum se prepară liezonul pentru ciorba rădăuțeană?

  • Într-un vas separat, se amestecă gălbenușurile și smântână. Se adaugă 2-3 din ciorba fierbinte, se amestecă bine apoi, amestecul se toarnă în oala cu ciorba rădăuțeană. Ciorba nu trebuie să fiarbă, amestecul se adaugă după ce focul a fost stins. Este bine ca zeama pe care o puneți în compoziția pentru dres ciorba, să fie caldă pentru că atunci când o introducem în zeama din oala de pe foc, să nu se „taie”.
  • Ingredientul care se pune în ciorba rădăuțeană, pentru a avea un gust deosebit, este usturoiul. Dacă ați gătit o cantitate mai mare de ciorbă, puneți usturoiul ras și oțetul, direct în farfuria cu ciorbă. Dacă-l adăugați în toată cantitatea de ciorbă, usturoiul crește gradul de perisabilitate a ciorbei, astfel va trebui să consumați ciorba în cel mult două zile.

Vezi și Ce poți face dacă ciorba iese prea acră. Ingredientul banal care repară greșeala

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *