Chifteluțele sunt printre felurile de mâncare îndrăgite de cei mari și mai ales, de cei mici. Sunt zeci de rețete de chifteluțe, în diverse amestecuri cu carne sau cu legume, cele mai populare, fiind cele preparate din carne tocată de porc sau din amestec de carne de porc și carne de vită. Chifteluțele se găsesc în meniurile din toată lumea, proveniența lor fiind revendicată atât de arabi, cât și de chinezi. Chifteluțele sunt ușor de preparat, pot fi prăjite în ulei sau pentru o variantă mai dietetică, pot fi coapte în cuptor. Pentru a obține chifteluțe suculente și gustoase, aplică trucurile din articolul de mai jos.
Secretul chifteluțelor suculente constă în procentul de grăsime al cărnii și a unui agent de afânare. În funcție de tipul de carne folosit, a procentului de grăsime conținut chiftele vor fi fie, moi și pufoase, fie, dense și uscate. De exemplu, chifteluțele au nevoie de minim 30% grăsime, adică cea mai potrivită carne tocată este carnea de porc, mai grasă. Dacă dorești să prepari chifteluțe din carne de vită sau de pui, acestea sunt cărnuri cu conținut scăzut de grăsime, chifteluțele vor fi tari și înecăcioase. În acest caz, poți adăuga un agent de afânare, astfel chifteluțe vor avea o textură mai aerată.
Pentru a face chifteluțe pufoase și suculente, adaugă unul dintre ingredientele de mai jos. Aceștia au rol de aerare a compoziției de carne tocată. Ca o recomandare, nu folosi bicarbonat de sodiu sau praf de copt. Praful de copt schimbă gustul chifteluțelor, iar bicarbonatul se folosește doar pentru carnea de mici. Cantitățile date sunt suficiente pentru 500 g de carne tocată:
Vezi și Chifteluțe din năut cu dovlecei și susan. Rețetă de post, fără gluten
Pentru prepararea chifteluțelor la cuptor, înainte de a le coace, unge fiecare chifteluță cu puțin ulei. Dacă dorești să le prăjești, atunci tapetează chifteluțele cu făină, înainte de prăjire.
Ingrediente
Cum se prepară chifteluțele la cuptor:
Vezi și: Rețeta secretă a chifteluțelor de la Ikea. Ingredientele speciale pe care trebuie să le folosești