Ce trebuie să pui în carnea de la chiftele pentru a ieși suculente și gustoase. Ingredientul pe care îl adaugă gospodinele iscusite

Ce este un agent de afânare?

Scris de: Oana Matei

28 Apr. 2023

Ce trebuie să pui în carnea de la chiftele pentru a ieși suculente și gustoase. Ingredientul pe care îl adaugă gospodinele iscusite

Chifteluțele sunt printre felurile de mâncare îndrăgite de cei mari și mai ales, de cei mici. Sunt zeci de rețete de chifteluțe, în diverse amestecuri cu carne sau cu legume, cele mai populare, fiind cele preparate din carne tocată de porc sau din amestec de carne de porc și carne de vită. Chifteluțele se găsesc în meniurile din toată lumea, proveniența lor fiind revendicată atât de arabi, cât și de chinezi. Chifteluțele sunt ușor de preparat, pot fi prăjite în ulei sau pentru o variantă mai dietetică, pot fi coapte în cuptor. Pentru a obține chifteluțe suculente și gustoase, aplică trucurile din articolul de mai jos.

Aceste ingrediente fac carnea tocată, suculentă și pufoasă

Secretul chifteluțelor suculente constă în procentul de grăsime al cărnii și a unui agent de afânare. În funcție de tipul de carne folosit, a procentului de grăsime conținut chiftele vor fi fie, moi și pufoase, fie, dense și uscate. De exemplu, chifteluțele au nevoie de minim 30% grăsime, adică cea mai potrivită carne tocată este carnea de porc, mai grasă. Dacă dorești să prepari chifteluțe din carne de vită sau de pui, acestea sunt cărnuri cu conținut scăzut de grăsime, chifteluțele vor fi tari și înecăcioase. În acest caz, poți adăuga un agent de afânare, astfel chifteluțe vor avea o textură mai aerată.

Ce agent de afânare se pune în compoziția de carne pentru chifteluțe?

Pentru a face chifteluțe pufoase și suculente, adaugă unul dintre ingredientele de mai jos. Aceștia au rol de aerare a compoziției de carne tocată. Ca o recomandare, nu folosi bicarbonat de sodiu sau praf de copt. Praful de copt schimbă gustul chifteluțelor, iar bicarbonatul se folosește doar pentru carnea de mici. Cantitățile date sunt suficiente pentru  500 g de carne tocată:

  • 1-2 felii de pâine înmuiate în apă sau lapte, bine scurse
  • 1-2 linguri orez alb fiert
  • 2-3 linguri brânză de vaci, bine scursă
  • 2 linguri de fulgi de ovăz înmuiat în apă sau lapte, bine scurși
  • legume: cartofi, dovlecei sau morcovi

Vezi și Chifteluțe din năut cu dovlecei și susan. Rețetă de post, fără gluten

Rețetă de chifteluțe suculente la cuptor

Pentru prepararea chifteluțelor la cuptor, înainte de a le coace, unge fiecare chifteluță cu puțin ulei. Dacă dorești să le prăjești, atunci tapetează chifteluțele cu făină, înainte de prăjire.

Ingrediente 

  • 800 gr carne tocată amestec vită- porc
  • 1 ceapă mică
  • 1 ou întreg
  • 1-2 felii de pâine înmuiate în apă, fără coajă, bine scurse
  • mărar, cimbru uscat
  • sare, piper
  • ulei pentru uns chifteluțele

Cum se prepară chifteluțele la cuptor:

  1. Pune într-un bol mare, carnea tocată, ceapa mărunțită, miezul de pâine stors, oul și condimentele.
  2. Amestecă bine până se omogenizează toate ingredientele. Gustă pentru a verifica dacă mai este nevoie de sare sau piper.
  3. Compoziția trebuie să fie legată, ai grijă să nu fie  fluidă. Nu folosi mai mult de un ou pentru cantitatea dată de carne, pentru că înmoaie compoziția de carne tocată.
  4. Unge palmele cu puțin ulei și începe a modela biluțe de carne. Pe tava de la cuptor, întinde o foaie de hârtie de copt și așază chifteluțele formate.
  5. Încinge cuptorul la 200 de grade și dă tava cu chifteluțe la cuptor pentru 30 de minute.
  6. Servește chifteluțele cu garnitura preferată sau cu sos marinara de roșii.

Vezi și: Rețeta secretă a chifteluțelor de la Ikea. Ingredientele speciale pe care trebuie să le folosești

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
7.7 16 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *