Cel mai mare regret al Reginei Elisabeta a II-a. Multă vreme a urmărit-o asta

Deși a avut o domnie ireproșabilă, se pare că Regina Elisabeta a dus povara unor regrete personale
Cel mai mare regret al Reginei Elisabeta a II-a. Multă vreme a urmărit-o asta

De-a lungul domniei de 70 de ani, Majestatea Sa a avut parte atât de triumf, cât și de momente mai puțin fericite pentru Regatul Unit și pentru Familia Regală. Deși a fost mereu rezervată în privința declarațiilor referitoare la evenimentele de protocol, Regina a vorbit la un moment dat despre anumite regrete.

Cel mai mare regret al reginei Elisabeta a II-a

Monarhul avea două mari regrete în legătură cu răspunsul ei la două tragedii majore pentru națiune, potrivit unui autor regal. Penny Junor a menționat în cartea sa lansată în 2005, „The Firm”, două evenimente tragice care au fost o sursă de regret pentru monarh.

În 1966, la Aberfan a avut loc un dezastru major,  când un vârf de deșeuri de mină s-a prăbușit. Acest accident a distrus școala locală și a provocat moartea a 116 copii și 28 adulți. Inițial, regina Elisabeta l-a trimis pe prințul Philip la locul tragediei. Apoi, regina a vizitat Aberfan la 8 zile după ce a avut accidentul, pentru a vedea pagubele de la fața locului.

Ulterior, în 2002, monarhul a spus că decizia de a nu vizita Aberfan a fost „cel mai mare regret” din viața sa. Astfel, Suverana a recunoscut retrospectiv că a fost o greșeală să nu fie imediat acolo pentru a-i mângâia pe cei îndurerați și pentru a-și exprima tristețea.

Ce s-a întâmplat după moartea Prințesei Diana

Totodată, un alt regret are legătură cu decesul prințesei Diana. După anunțul tragediei, regina a preferat să stea retrasă câteva zile la reședința de la Balmoral. Însă, izolată de lumea reală nu a putut simți emoția brută a oamenilor de pe străzi. În special la Londra, în jurul palatelor, unde oamenii aduceau mii de omagii, flori și ursuleți de pluș.

„Ea a crezut că răspunsul la isteria în masă a fost să rămână calmă și să continuie să facă ceea ce familia a făcut întotdeauna, în siguranță în tradiție”, a notat biograful.  Regina a regretat modul în care a acționat în acea săptămână după moartea Dianei.

Majestatea Sa a făcut totodată o transmisie istorică în direct către națiune, când s-a adresat poporului „ca regină și ca bunică”. Astfel și-a exprimat „tristețea ei copleșitoare” pentru moartea prințesei.

„Primele ei gânduri au fost pentru nepoții ei și, pentru o dată, a pus familia înaintea datoriei. A fost o greșeală, totuși, să lase națiunea să creadă că nici ei, nici vreunui alt membru al Familiei Regale nu i-a păsat de tragedia care a pus la cale națiunea.”, a menționat Penny Junor.

Cu toate acestea, în 1997, Regina a ordonat o întrerupere a protocolului și steagul Uniunii a fost arborat în deasupra Palatului în ziua înmormântării Dianei. De la moartea Dianei, steagul Uniunii flutură de la Palat atunci când Regina nu este în reședință. A fost arborat după moartea membrilor Familiei Regale dar și în alte momente de doliu național, cum ar fi în urma atentatelor teroriste de la Londra în 2005 și atacurile teroriste de la Christchurch din 2019.

Citește și de ce ura Regina Elisabeta să își amintească de momentul în care a fost încoronată

9.8 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.