Centura de siguranță este obligatorie, potrivit Codului Rutier, atât pentru șofer, cât și pentru pasagerii mașinii. Legea stabilește clar amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranță. În ce situații poate scăpa șoferul de amendă, dacă pasagerii nu se conformează legii. Cine plătește amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță dacă sunt mai mulți pasageri în mașină.
Românii care călătoresc cu mașina sunt obligați să poarte centura de siguranță, indiferent că stau la volan, pe scaunul din dreapta sau pe bancheta din spate a mașinii. Centura poate salva viața în cazul unui accident, iar nepurtarea ei poate duce la amenzi usturătoare pentru cei din mașină.
Citește și: Cât timp se țin semnele de începător pe parbriz. Ce amendă riscă șoferii care nu le folosesc
Potrivit Codului Rutier, pentru nepurtarea centurii de siguranță riști o amendă din prima clasă de sancțiuni. Aceasta este de două sau trei puncte, iar punctul de amendă în 2023 are o valoare de 145 de lei. Prin urmare, dacă ești surprins în trafic fără centura de siguranță, poți primi o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei.
Șoferul are obligația de a informa pasagerii, atunci când se urcă în mașină, cu privire la necesitatea purtării centurii de siguranță. În cazul unui accident, conducătorul auto va fi cercetat pentru vătămare corporală din culpă. Dacă se ajunge în instanță, judecătorul poate ține cont dacă șoferul i-a informat pe pasageri cu privire la obligativitatea purtării centurii.
Citește și: Amendă de 36.000 de euro dacă faci această greșeală pe plajă. Sancțiunile sunt drastice în această țară
Atunci când ești oprit în trafic de poliție și pasagerii nu poartă centura, poliția îi poate amenda. În acest caz, nu șoferul este cel care achită amenda pentru pasageri, ci ei. Cei care nu respectă legea sunt pasibili de amendă, indiferent că au fost informați de către șofer sau nu cu privire la obligativitatea purtării acesteia.
Dacă șoferul poartă centura de siguranță și pasagerii nu, el scapă de amendă. Ocupanții celorlalte locuri, care nu au centura pusă, vor fi amendați de poliție, la un control de rutină.
Citește și: Ce amendă primești dacă nu ai asigurare auto obligatorie. Legea spune clar
Legea din România prevede clar condițiile în care copiii pot fi transportați cu mașina. Scaunul auto este obligatoriu încă de la naștere. Acesta se poate fixa în centurile de siguranță sau în sistemul isofix al mașinii, în funcție de model. Până la vârsta de doi ani, copiii sunt transportați cu spatele la sensul de mers, după care pot fi întorși cu fața către sensul de mers.
Dispozitivele auto speciale sunt obligatorii până când copiii ajung la înălțimea de 135 cm. După această limită, părinții pot renunța la scaunele auto și pot folosi înălțătoare, pentru ca micuții să poată folosi centura de siguranță. Aceasta trebuie să vină la nivelul pieptului, nu peste gât.
Numărul mare de victime copii ale accidentelor rutiere din România a făcut ca amenzile pentru transportul copiilor altfel decât în scaune speciale să fie usturătoare. Părinții care nu transportă copiii conform legii riscă amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei.