Contestații Evaluarea Națională 2023. Unde și între ce ore se pot depune

Notele pot să crească sau să scadă în urma contestațiilor

Scris de: Daoud Andra

28 Jun. 2023

Contestații Evaluarea Națională 2023. Unde și între ce ore se pot depune

Este o săptămână cu mari emoții pentru absolvenții de clasa a VIII-a care susțin Evaluarea Națională. După încheierea celor trei probe scrise, respectiv la limba română, matematică și limba maternă, urmează afișarea rezultatelor. Absolvenții care nu sunt mulțumiți de note le pot contesta, urmând ca lucrările lor să fie recorectate. Contestații Evaluarea Națională 2023: când și unde se pot depune și în cât timp vor fi soluționate.

Când se afișează rezultatele de la Evaluarea Națională 2023

Evaluarea Națională din acest an a început luni, 19 iunie, cu proba scrisă la limba română. Miercuri, 21 iunie, elevii au susținut examenul la matematică, iar joi, 22 iunie, a fost proba scrisă la limba maternă, pentru elevii care fac parte din grupuri de minorități naționale. Urmează corectarea lucrărilor, iar primele rezultate de la Evaluarea Națională se vor afișa pe data de 28 iunie.

Citește și: Subiecte Evaluarea Națională 2023 la matematică. Emoții mari pentru elevi

Elevii care consideră că au primit note mai mici decât ar fi meritat mai au o șansă, pentru că pot depune constestații. În urma contestațiilor, lucrările acestor elevi vor fi din nou corectate, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe data de 4 iulie.

Contestații Evaluarea Națională 2023 – când și unde se pot depune

Candidații care vor să depună contestație au la dispoziție două zile pentru a face acest lucru. Potrivit Ministerului Educației, contestațiile pot fi depuse pe 28 iunie, după afișarea primelor rezultate, respectiv în intervalul orar 16:00 – 19:00. Se mai pot depune contestații și pe 29 iunie, între orele 8:00 și 12:00. Acestea pot fi depuse la centrele de examen unde elevii au susținut probele sau pot fi transmise prin mijloace electronice.

Citește și: Rezolvare subiecte Evaluarea Națională 2023 la matematică. Barem de corectare

”Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.”, se arată pe site-ul Ministerului Educației.

Calendar Evaluarea Națională 2023

  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (orele 16.00-19.00) – 29 iunie 2023 (orele 8.00-12.00): depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Citește și: Rezolvare subiecte Evaluarea Națională 2023 la limba română. Barem de corectare și răspunsurile corecte

După afișarea rezultatelor finale, urmează înscrierea și admiterea la liceu. Absolvenții de gimnaziu vor completa cereri în care vor bifa opțiunile pentru licee și profiluri. Cererile vor fi completate și depuse între 6 și 17 iulie 2023, la unitățile de învățământ unde elevii au absolvit. Repartizarea computerizată, în baza mediei, se va face pe data de 19 iulie. Atunci, absolvenții de gimnaziu vor afla la ce liceu au intrat. În cazul liceelor cu profil vocațional, elevii vor susține și un examen de admitere, pe lângă Evaluarea Națională.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum reușește fiul cel mare al Alinei Pușcaș să câștige mai mulți bani de la părinți
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *