Cum arată cea mai veche bijuterie din lume. Are aproape 150.000 de ani

O echipă de arheologi a descoperit cele mai vechi bijuterii din lume.
Cum arată cea mai veche bijuterie din lume. Are aproape 150.000 de ani

Cum arată cea mai veche bijuterie din lume, care a fost găsită de arheologi. A fost descoperită în Maroc și se spune că are o vechime de aproape 150.000 de ani.

Cum arată cea mai veche bijuterie din lume. Descoperirea majoră

Conform celor mai recente descoperiri, cele mai vechi bijuterii din lume ar fi niște mărgele, care ar fi fost purtate ca și cercei sau ca un colier. Într-o peșteră din deșertul de vest al Marocului, arheologii au descoperit cum arată cele mai vechi bijuterii din lume.

Este vorba de un set de mărgele de scoici datate cu 142.000 și 150.000 de ani în urmă. Fabricate din scoici de melci, cele 33 de mărgele au apărut în timpul săpăturilor efectuate între anii 2014 și 2018.

Aceste săpături au fost făcute lângă gura Peșterii Bizmoune, la aproximativ 10 mile de orașul de coastă Essaouira. Cercetători au descoperit pentru prima dată peștera în 2004, iar săpăturile inițiale au fost efectuate în 2008 și 2009, relatează Artnet.

Cum arată cea mai veche bijuterie din lume
Cea mai veche bijuterie din lume

Locul unde s-a făcut descoperirea extraordinară

Echipa care a făcut această descoperire a publicat povestea cu toate detaliile la începutul acestei toamne în revista Science Advances.

„Margele au făcut, probabil, parte din modul în care oamenii și-au exprimat identitatea prin îmbrăcămintea lor”, a declarat Steven L. Kuhn, profesor de antropologie la Universitatea din Arizona. „Sunt vârful aisbergului pentru acest tip de trăsătură umană.

Această descoperire demonstrează faptul că bijuteriile au existat chiar și cu sute de mii de ani în urmă. De asemenea, arată că oamenii erau interesați să comunice cu grupuri mai mari decât prietenii și familia lor.

„Vârsta scoicilor este estimată a avea aproximativ 150.000 de ani, în prezent. Asta înseamnă că sunt cele mai vechi cunoscute din lume. A doua implicație este că aceasta este prima dată când oamenii și-au folosit corpurile ca mijloc de a comunica între ei sau cu membrii alte grupuri mai mult sau mai puțin îndepărtate de locul lor de origine.”, a declarat Abdeljalil Bouzouggar, profesor-cercetător la INSAP.

Aceasta este o „descoperire majoră pentru Maroc și pentru umanitate. Se crede că unele dintre colierele descoperite au fost folosite ca formă de comunicare în vremurile străvechi.

Descoperirea a fost făcută de o echipă internațională formată din INSAP (Institut Național de Științe ale Arheologiei și Patrimoniului ) din Rabat, Universitatea din Arizona (Tucson, SUA) și Laboratorul Mediteranean de Preistorie Europa Africa.

Cercetătorul a mai notat faptul că Maroc a fost locul în care a fost identificat și „unul dintre cei mai vechi Homo Sapiens din lume.” Este vorba de cinci indivizi datând de aproximativ 315.000 de ani, descoperiți în 2017 în Jebel Irhoud de echipa cercetătorului francez Jean-Jacques Hublin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *