Cum faci cea mai bună cremă pentru tiramisu. Ingredientul secret pe care îl adaugă Adi Hădean

Sfaturi pentru un tiramisu excelent de la Adi Hădean

Scris de: Oana Matei

03 Sep. 2023

Cum faci cea mai bună cremă pentru tiramisu. Ingredientul secret pe care îl adaugă Adi Hădean

Să faci tiramisu este simplu. Ai nevoie de 15-20 de minute pentru a pregăti crema și a-l asambla și de 3-4 ore, de așteptare, pentru a-l savura. Dacă îți place această prăjitură, în rândurile următoare îți spunem secretele pentru un tiramisu delicios. Care sunt ingredientele și cum să pregătești acest desert gustos.

Tiramisu, pas cu pas

Tiramisu este alcătuit dintr-o combinație simplă, dar magică, de ingrediente. Straturile de pișcoturi înmuiate în cafea și lichior (de obicei, Amaretto sau Marsala) formează baza. Acestea sunt acoperite cu un amestec cremos de mascarpone, ouă, zahăr și vanilie. Pentru un final perfect, se presară cacao pudră proaspătă pe partea de sus, oferindu-i tiramisu-ului acel contrast subtil între dulce și amar care îl face cu adevărat special.

Ingredientele necesare  sunt: 500 de grame de pișcoturi, 500 de grame de mascarpone, patru ouă, opt linguri de zahăr, două pliculețe de zahăr vanilinat, 250 de mililitri de cafea, trei linguri de lichior de cafea și cacao.

Cum se prepară tiramisu

Se separă mai întâi ouăle, iar gălbenușurile se amestecă bine cu zahărul și cu zahărul vanilinat, după se adaugă crema mascarpone. Albușurile se bat spumă separat, cu un praf de sare, apoi se incorporează ușor în crema de gălbenușuri cu mascarpone. Pișcoturile se înmoaie în cei 250 de mililitri de cafea concentrată și răcită în care s-a adăugat și lichiorul de cafea. În vasul ales pentru montarea prăjiturii, se așază un strat de pișcoturi, peste care se întinde jumătate din cantitatea de cremă, urmând al doilea strat de pișcoturi, iar la final se acoperă cu crema rămasă. Prăjitura se presară cu un strat generos de cacao. Tiramisu se servește după ce a stat minim 4 ore la frigider. Delicios!

Secretele pentru cel mai bun tiramisu, de la Adi Hădean

Adi Hădean, pe blogul personal, ne împărtășește câteva din secretele unui tiramisu delicios:

Vezi și La ce temperatură se coace negresa. Trucul ca să iasă cremoasă și să nu se crape după ce o scoți din cuptor

”Ouăle: căutați ouă mari, ecologice. (………) Ai grijă ca ouăle să fie proaspete. Lasă-le o jumătate de oră afară din frigider înainte de a începe să gătești, să ajungă la temperatura camerei. Spală-le cu apă caldă și detergent de vase (precis n-ai cloramină acasă) și limpezește-le bine sub jet de apă. Te asiguri astfel că sunt curate și că ai îndepărtat riscul îmbolnăvirii cu salmonella. Ouăle de găină nu au salmonella în interior by default, ca ouăle de rață, în schimb, coaja poate fi contaminată. Nu risca.

Pișcoturile: poți face tiramisu cu un pișcot făcut acasă. Dacă-ți iese, înseamnă că nu ești în publicul țintă al acestei postări, te descurci destul de bine în bucătărie. Altfel, poți cumpăra pișcoturi din magazin. De obicei, cele mai scumpe sunt cele mai bune. Trebuie să nu fie prea poroase și să nă nu aibă foarte mult zahăr la exterior (e o diferență semnificativă între un pișcot presărat cu zahăr și unul glazurat cu zahăr).

Mascarpone: mascarpone e o brânză, ar trebui să arate ca atare, adică să nu curgă din lingură ca smântâna. Pentru o cremă bună și…cremoasă, ai nevoie de mascarpone de calitate.

Alcool: caută Marsala (…) dar Marsala e de acolo, face diferența. Poți să folosești Amaretto nu-i nimic greșit. Aș lăsa afinata și vișinata însă pentru alte ocazii.

Cafeaua: fă o cafea tare, punea în ea un degetar de Marsala și unul de apă rece. Așteaptă să se răcească înainte de a însiropa pișcoturile.

Cacao: folosește cacao de calitate, trebuie să o mănânci ca atare, ar fi bine să fie bună la gust (nu înlocui cu ness, pudră de roșcove sau cicoare, niciunul dintre aceste lucruri nu-s cacao, nici măcar nu se apropie).”- scrie Adi Hărdean

Vezi și Prăjitură cu pișcoturi și cremă de zmeură cu mascarpone. Nu are nevoie de coacere

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce se va întâmpla când Regele Charles moare. Totul despre operațiunea Podul Menai, ce presupune acest cod
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *