Cum să faci cea mai bună friptură de porc. Trucul pentru a deveni fragedă și suculentă

Trucuri pentru un preparat fraged și delicios

Scris de: Daoud Andra

17 Sep. 2023

Cum să faci cea mai bună friptură de porc. Trucul pentru a deveni fragedă și suculentă

Carnea de porc este una dintre cele mai folosite la gătit în bucătăria românească. Indiferent că este pregătită la grătar, la cuptor sau prăjită, aceasta are un gust aparte și se potrivește într-o mulțime de combinații. Cum să faci cea mai bună friptură de porc? Trucuri care te ajută să obții un preparat fraged și delicios de fiecare dată.

Ce fel de carne este potrivită pentru friptură

Atunci când vine vorba despre friptură, nu orice bucată de carne de porc este potrivită. Dacă avem de-a face cu o carne prea grasă, precum cea de pe pieptul porcului, s-ar putea ca friptura să iasă prea grețoasă, dacă nu este preparată la grătar. În schimb, dacă este o carne prea slabă, friptura va ieși uscată, fadă și lipsită de gust.

Carnea ideală pentru friptură este cea cu un procent adecvat de grăsime. Acesta trebuie să fie undeva la 20% sau chiar mai mult, în funcție de modul în care preparăm carnea. Pentru grătar, de exemplu, ceafa de porc și coastele sunt cele mai potrivite. Mușchiul, pe de altă parte, poate fi gătit foarte bine la cuptor.

Citește și: De ce să nu pui sare pe friptură înainte de o găti. Greșeala pe care o fac multe persoane, iată ce se întâmplă de fapt

Cum să faci cea mai bună friptură de porc

Fie că gătești carnea de porc la cuptor, la tigaie, grill sau pe grătar, există câteva secrete pentru un rezultat delicios de fiecare dată.

Marinarea cărnii

Acest pas este esențial pentru a obține un preparat fraged. Cu cât carnea stă mai mult timp la marinat, cu atât se va găti mai bine și va fi mai suculentă. Pentru a marina carnea de porc poți folosi un amestec de condimente și ierburi aromatice, combinate cu vin. Zeama de lămâie sau oțetul pot fi folosite, de asemenea. Fiind acide, frăgezesc carnea și o ajută să se gătească mai repede.

Citește și: Ingredientul pe care să-l presari peste cărbuni, chiar înainte de a așeza carnea pe grătar. Așa va ieși friptura suculentă și delicioasă

Timpul de gătire

Pentru ca friptura să fie fragedă și bine făcută, este esențial să îi acordăm timp suficient. Dacă vorbim despre friptură la cuptor, aceasta are nevoie să stea la foc mic, aproximativ două ore. Cu cât bucata de carne este mai mare, cu atât se va găti mai greu.

Focul trebuie să fie potrivit

Indiferent că o faci pe tigaie, pe grill sau pe grătar, carnea de porc trebuie să fie gătită la foc mediu spre mic. Dacă focul este prea puternic, se va arde și va deveni uscată la exterior, fără a fi gătită în interior.

Cu ce garnitură se servește carnea de porc

Carnea de porc poate fi savurată într-o mulțime de combinații delicioase. De la banala friptură la grătar cu salată, până la mămăligă, murături sau diferite combinații de legume.

Friptura la grătar merge cel mai bine cu salată proaspătă, dar și cu cartofi copți, prăjiți sau piure. De asemenea, o porție de orez, simplu sau cu legume, poate fi garnitura ideală pentru friptura de porc.

Citește și: Ce să adaugi la final în sosul pentru friptură. Așa iese cremos și strălucitor, trucul marilor bucătari

Tocănița, tochitura sau pomana porcului, preparatele care au un procent mai mare de grăsime, în general, se potrivesc cel mai bine cu mămăliguță.

Cârnații, coastele sau carnea afumată merg foarte bine în combinație cu varză călită, în timp ce ciolanul de porc se poate servi cu fasole, fiind una dintre cele mai iubite rețete tradiționale.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum a arătat și cât a costat rochia pe care a purtat-o Andra Volos la cununia civilă
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *