Cum să faci cea mai bună friptură de porc. Trucul pentru a deveni fragedă și suculentă

Cum să faci cea mai bună friptură de porc

Carnea de porc este una dintre cele mai folosite la gătit în bucătăria românească. Indiferent că este pregătită la grătar, la cuptor sau prăjită, aceasta are un gust aparte și se potrivește într-o mulțime de combinații. Cum să faci cea mai bună friptură de porc? Trucuri care te ajută să obții un preparat fraged și delicios de fiecare dată.

Ce fel de carne este potrivită pentru friptură

Atunci când vine vorba despre friptură, nu orice bucată de carne de porc este potrivită. Dacă avem de-a face cu o carne prea grasă, precum cea de pe pieptul porcului, s-ar putea ca friptura să iasă prea grețoasă, dacă nu este preparată la grătar. În schimb, dacă este o carne prea slabă, friptura va ieși uscată, fadă și lipsită de gust.

Carnea ideală pentru friptură este cea cu un procent adecvat de grăsime. Acesta trebuie să fie undeva la 20% sau chiar mai mult, în funcție de modul în care preparăm carnea. Pentru grătar, de exemplu, ceafa de porc și coastele sunt cele mai potrivite. Mușchiul, pe de altă parte, poate fi gătit foarte bine la cuptor.

Citește și: De ce să nu pui sare pe friptură înainte de o găti. Greșeala pe care o fac multe persoane, iată ce se întâmplă de fapt

Cum să faci cea mai bună friptură de porc

Fie că gătești carnea de porc la cuptor, la tigaie, grill sau pe grătar, există câteva secrete pentru un rezultat delicios de fiecare dată.

Marinarea cărnii

Acest pas este esențial pentru a obține un preparat fraged. Cu cât carnea stă mai mult timp la marinat, cu atât se va găti mai bine și va fi mai suculentă. Pentru a marina carnea de porc poți folosi un amestec de condimente și ierburi aromatice, combinate cu vin. Zeama de lămâie sau oțetul pot fi folosite, de asemenea. Fiind acide, frăgezesc carnea și o ajută să se gătească mai repede.

Citește și: Ingredientul pe care să-l presari peste cărbuni, chiar înainte de a așeza carnea pe grătar. Așa va ieși friptura suculentă și delicioasă

Timpul de gătire

Pentru ca friptura să fie fragedă și bine făcută, este esențial să îi acordăm timp suficient. Dacă vorbim despre friptură la cuptor, aceasta are nevoie să stea la foc mic, aproximativ două ore. Cu cât bucata de carne este mai mare, cu atât se va găti mai greu.

Focul trebuie să fie potrivit

Indiferent că o faci pe tigaie, pe grill sau pe grătar, carnea de porc trebuie să fie gătită la foc mediu spre mic. Dacă focul este prea puternic, se va arde și va deveni uscată la exterior, fără a fi gătită în interior.

Cu ce garnitură se servește carnea de porc

Carnea de porc poate fi savurată într-o mulțime de combinații delicioase. De la banala friptură la grătar cu salată, până la mămăligă, murături sau diferite combinații de legume.

Friptura la grătar merge cel mai bine cu salată proaspătă, dar și cu cartofi copți, prăjiți sau piure. De asemenea, o porție de orez, simplu sau cu legume, poate fi garnitura ideală pentru friptura de porc.

Citește și: Ce să adaugi la final în sosul pentru friptură. Așa iese cremos și strălucitor, trucul marilor bucătari

Tocănița, tochitura sau pomana porcului, preparatele care au un procent mai mare de grăsime, în general, se potrivesc cel mai bine cu mămăliguță.

Cârnații, coastele sau carnea afumată merg foarte bine în combinație cu varză călită, în timp ce ciolanul de porc se poate servi cu fasole, fiind una dintre cele mai iubite rețete tradiționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…