La câte grade se face friptura de porc. Ce să faci cu carnea înainte de a o pune pe foc, așa va ieși fragedă și suculentă

Secretul pentru o friptură delicioasă de fiecare dată

Scris de: Daoud Andra

10 Oct. 2023

La câte grade se face friptura de porc. Ce să faci cu carnea înainte de a o pune pe foc, așa va ieși fragedă și suculentă

Carnea de porc se numără printre preferințele românilor atunci când vine vorba despre grătar și nu numai. Aceasta poate fi gătită și la cuptor sau pe tigaie, pentru mese festive sau fără o ocazie anume. La câte grade se face friptura de porc și ce trebuie să faci cu carnea înainte de a o pune pe foc, pentru a fi fragedă și suculentă.

Din ce bucată de carne se obține cea mai bună friptură

O friptură fragedă și suculentă are câteva secrete pe care bucătarii cu experiență le aplică de fiecare dată. În funcție de bucata de carne pe care o avem la dispoziție, aceasta poate fi gătită pe grătar, la cuptor, pe tigaie sau la grill. Carnea de porc se pretează pentru a fi preparată în multe moduri, însă trebuie să ținem cont de câteva aspecte.

Carnea pe care o facem pe grătar sau la grill trebuie să nu fie nici prea groasă, nici prea subțire pentru a se găti bine. De asemenea, trebuie să aibă puțină grăsime, în caz contrar va ieși fadă și uscată. Pentru grătar și grill sunt ideale ceafa, cotletul de porc cu os, pieptul de porc și coastele. Pe de altă parte, mușchiul și bucățile fără grăsime pot fi folosite fie pentru a face șnițele, fie pentru a fi gătite la cuptor.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă friptura a ieșit prea tare. Trucul de mare ajutor pentru orice gospodină

Cum pregătești carnea pentru friptură
Friptură de porc

La câte grade se face friptura de porc

Pentru friptura gătită pe aragaz sau direct pe flacără, focul trebuie să fie mediu. Bucata de carne trebuie să stea câteva minute pe fiecare parte. În funcție de grosime și de rezultatul pe care vrem să îl obținem, carnea de porc poate avea nevoie de mai mult sau mai puțin timp de gătire.

Pentru a ne asigura că este făcută, putem folosi un termometru pentru carne. Temperatura din interiorul bucății de carne de porc trebuie să atingă 70-72 de grade Celsius, astfel încât carnea să fie gătită.

Citește și: Secretul pentru cea mai gustoasă friptură. Ce trebuie să faci, de fapt, cu bucățile de carne înainte de a le găti. Așa ies ca în marile restaurante

Dacă facem friptură la cuptor, nu este nevoie de termometru. Bucata de carne se pune mai întâi la 200 de grade, pentru a căpăta crustă crocantă, după care tava se acoperă și se reduce temperatura la 180 de grade. Crusta poate fi făcută și în tigaie: carnea se prăjește la foc mare, pe toate părțile, astfel încât exteriorul să fie sigilat și crocant, apoi se pune în cuptor, la 180 de grade, pentru cel puțin o oră și jumătate, în funcție de cât de mare este bucata de carne.

Ce să faci cu carnea de porc înainte de a o găti

Indiferent cum urmează să gătești friptura de porc, marinarea cărnii este un pas esențial. Fă un amestec din condimentele preferate, ierburi aromatice, usturoi și un element acid. Acesta poate fi vin, oțet sau zeamă de lămâie. Distribuie marinada pe bucățile de carne și lasă-le așa cel puțin o oră, la frigider.

Citește și: Cum să faci cea mai bună friptură de porc. Trucul pentru a deveni fragedă și suculentă

Cu cât carnea stă mai mult timp la marinat, cu atât friptura va fi mai suculentă și mai aromată. Ține cont că, atunci când gătești carnea, aceasta trebuie să fie la temperatura camerei. Scoate carnea din frigider cu o jumătate de oră înainte de a o pune pe grătar sau în cuptor. Dacă este rece atunci când o pui pe foc, fibrele se contractă și friptura va ieși tare și uscată.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *