Cum să rămâi calm în perioadele de stres. 3 metode care nu dau greş

Iată 3 metode simple prin care poți să îți păstrezi calmul în situațiile tensionate.
Cum să rămâi calm în perioadele de stres. 3 metode care nu dau greş

Cum să rămâi calm în perioadele de stres, deși nu este chiar o misiune ușoară. Ai un examen? Un interviu de angajare? Trebuie să vorbești în public? Te numeri printre persoanele care, în fața unei asemenea presiuni, devine un mănunchi de nervi? Înseamnă că, exact atunci când trebuie să rămâi calmă, inima îți bate rapid, vocea îți sună ciudat iar mintea ta devine goală. Ei bine, cu puțin ajutor din partea neuroștiinței, iată 3 metode care nu dau greș și te pot ajuta.

Cum să rămâi calm în perioadele de stres

Metode și sfaturi care să te ajute să rămâi calm chiar și în cele mai grele situații. Iată ce tehnici e indicat să încerci când simți că stresul începe să preia controlul!

Cum să rămâi calm în perioadele de stres
Stresul poate să îți dea viața peste cap

1. Respiră

În primul rând, este necesar un exercițiu de respirație. Inspiră adânc pe nas timp de cinci secunde, țineți respirația pentru o secundă, apoi eliberează tot aerul prin nas, încet, numărând până la cinci. Repetă acest exercițiu de mai multe ori și te vei simți mai calmă.

De secole, yoghinii și budiștii au folosit tehnici de respirație controlată ca aceastea pentru a stăpâni sistemul nervos. Cercetările au identificat o rețea specifică de neuroni din trunchiul cerebral numită complexul pre-Bötzinger. Aceasta are rolul de a regla respirația și de a comunica cu alte părți ale creierului. În condiții de stres, avem tendința de a respira foarte repede în timp ce corpul nostru se pregătește pentru pericol.

Această tehnică este utilă dacă ai nevoie să te calmezi înainte de a vorbi în public, de exemplu. Vestea bună este că respirațiile lente și adânci chiar te pot ajuta. Astfel poți schimba mesajul pe care îl primește creierul tău de la „pericol” la „totul este bine”. Așa că data viitoare când simțiți că începi să te panichezi, respiră adânc pe nas, pentru a forța corpul să se calmeze. Și cel mai bun lucru este că nimeni nu va observa, nici măcar publicul tău.

2. Fredonează o melodie preferată

Sigur te întrebi cu ce te poate ajuta această metodă. Referitor la modul în care ne reglăm ritmul cardiac, studiile au arătat că fredonatul poate stimula una dintre cele mai importante părți ale corpului: nervul vag. A fost numit nervus vagus în latină pentru că reunește sisteme esențiale din corp. Conectează creierul cu organe precum inima, plămânii și stomacul, cutia vocală și urechile. Nervul vag transmite semnale către creier din restul corpului.

Un studiu efectuat în 2013 cu coriști a arătat că fredonatul sau repetarea mantrelor ajută la menținerea timpului în ritmul inimii. Așa că data viitoare când simți că inima îți bate repede, cântă o melodie sau doar fredonează o notă și lasă-ți nervul vag să preia controlul pentru a restabili calmul.

3. Concentrează-te

Când ești stresată, ești tentantă să încerci să faci prea multe lucruri deodată. Dar dacă vrei să faci treabă bună cu adevărat, nu încerca să faci mai multe în același timp. Conform cercetărilor, creierul poate face doar un singur lucru la un moment dat. Când faci două lucruri deodată, creierul trebuie să facă schimbări foarte rapide. Astfel devine suprastimulat și îți inundă corpul cu hormoni de stres. Făcând un singur lucru la un moment dat, poți trece rapid de la a te simți copleșită la a te simți senină.

Așadar, prioritizează-ți sarcinile în ordinea importanței și lasă la final ceea ce nu este important. Acest proces de gândire este folosit deseori de antrenori pentru a ajuta sportivii să se concentreze. A face un lucru pe rând cu toată atenția ta, îți menține mintea focusată într-un singur loc. Așa că data viitoare când simți că o situație te copleșește, oprește-te, respiră, fredonează și concentrează-te.

Citește și 10 alimente care alungă stresul și anxietatea. Vei avea mereu energie dacă le consumi.

9.5 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.