Cum și cât se fierb sarmalele de post ca să iasă delicioase. Trucuri de aur de la gospodinele iscusite

trucuri pentru cele mai bune sarmale de post

Sarmalele fie de post, fie cu carne sunt cele mai apreciate mâncăruri tradiționale. Fiecare gospodină își are rețeta ei preferată împreună cu propriile secrete de preparare a sarmalelor. În funcție de regiune, sarmalele se prepară după rețete diferite, chiar și mărimea sarmalelor este diferită. De exemplu, în Moldova, de sărbători, sarmalele se fac de mărime mică, pe când pentru mâncarea de fiecare zi, se fac de mărime medie. Pentru sarmalele de post sunt foarte multe rețete, cu diferite umpluturi, cum ar sarmale cu nuci sau cu prune uscate, cu legume, cu orez, etc.

Trucuri pentru prepararea celor mai bune sarmale de post

Hai să afli care sunt trucurile pentru a prepara cele mai bune sarmale de post.

Cum se pregătesc ingredientele de bază pentru sarmale

1.Varza murată

  • dacă este prea sărată sau prea acră, limpezește foile de varză în apă rece. Lasă varza în apă rece timp de 20-30 de minute.
  • pentru sarmale se folosesc doar frunze de varză fine,  fără nervuri groase
  • pregătește 2-3 verze de la care poți alege cele mai bune frunze pentru sarmale.  Frunzele mici se toacă și se pun la fundul oalei.
  • în funcție de mărimea dorită a sarmalelor și pentru a-ți fi mai ușor să le împăturești, taie frunzele de varză  în forme dreptunghiulare

2. Orez

  • cel mai bun orez pentru sarmale este orezul alb, cu bob rotund. Acum există mărci de orez, unde pe ambalaj este specificat ”orez pentru sarmale”.
  • înainte de a pune orezul în compoziție se călește crud în tigaie cu ceapa și morcovul.
  • după ce ai călit orezul, adaugă în tigaie o  cană cu apă și lasă până aproape de fierbere. Astfel, garantat, orezul va fi fiert în sarmale.
  • pentru a ieși sarmalele tari și legate, cantitatea de orez va fi  dublă față de cantitatea de legume

3. Umplutura pentru sarmale

  • pentru cele mai gustoase sarmale folosește ceapă și morcov. Acestea se mărunțesc fie în robotul de bucătărie, fie se rad pe răzătoare. Într-o tigaie se călesc mai întâi ceapa, până devine translucidă, după care se adaugă  morcovul.
  • dacă vrei să folosești nuci la amestecul pentru sarmale, acestea se hidratează înainte și se pun la călit împreună cu ceapa și morcovul.
  • dacă pui ciuperci în umplutură, de asemenea acestea se călesc împreună cu legumele.
  • în legumele călite se mai pot adăuga bulion sau pastă de tomate, care se va fierbe cu legumele și orezul.
  • umplutura se condimentează cu cimbru, chimen măcinat, mărar, scorțișoară, boia de ardei, etc. și bineînțeles, sare și piper.
  • o lingură de umplutură este suficientă pentru o singură sarma.

Cum se fierb sarmalele de post

  • cantitatea de lichid pentru a fierbe sarmalele, trebuie să ajungă până la ultimul strat de sarmale.
  • la baza vasului în care vor fi gătite sarmalele, cât și între straturile de sarmale, se așază un strat de varză tocată mărunt.
  • după ce se aranjează straturile de sarmale se toarnă suc de roșii și apă.
  • cele mai bune sarmale se gătesc la cuptor, în oale ceramice sau de lut. În acest mod, vor fi gata în aproximativ 2 ore. Temperatura  de gătire la cuptor este de 160 de grade.
  • se pot fierbe și pe aragaz, la foc mic, sub capac. Durata de fierbere este de aproximativ 2-3 ore.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…