De ce au fost oprite filmările la seria B.D. Dezvăluiri despre cel de-al patrulea film, ce ar fi urmat să se întâmple

Doi dintre protagoniști au vorbit despre motive

Scris de: Daoud Andra

03 Dec. 2023

De ce au fost oprite filmările la seria B.D. Dezvăluiri despre cel de-al patrulea film, ce ar fi urmat să se întâmple

Seria B.D. (”Brigada Diverse”) s-a bucurat de un succes răsunător în perioada comunistă. Cu o distribuție de excepție, cele trei filme au cucerit generații întregi de români, iar filmările ar fi trebuit să fie continuate. De ce au fost oprite filmările la seria B.D. și ce ar fi urmat să se întâmple în cel de-al patrulea film.

Cum ar fi trebuit să se numească filmele din seria B.D.

Probabil că nu există român care să nu fi văzut măcar o secvență dintr-un film din seria B.D. Cele trei producții regizate de Mircea Drăgan, la începutul anilor ’70, au făcut să râdă milioane de români, iar unele secvențe rămân de referință în cinematografia românescă. Gogu, Patraulea și Trandafir, protagoniștii seriei ”Brigada Diverse”, au fost unele dintre cele mai îndrăgite personaje din filmele românești.

Citește și: Fascinanta poveste a actriței Vasilica Tastaman. Fără studii, dar cu un talent extraordinar, a reușit să cucerească pe toată lumea: „Era bijuterie”

Puțini știu însă că ”B.D. intră în acțiune”, ”B.D. în alertă” și ”B.D. la munte și la mare” aveau, inițial, alte titluri. Potrivit arhivelor de la Studiourile Buftea, cele trei filme ar fi trebuit să se intituleze: ”Brigada de mărunțișuri”, ”Brigada se afirmă” și ”Brigada se agită”. Un alt detaliu puțin cunoscut este acela că seria ar fi trebuit să continue. Scenaristul Nicolae Țac a scris material pentru 11 filme de 1 oră și 45 de minute, însă doar 3 dintre acestea au ajuns să fie produse.

Și câinele care a cucerit telespectatorii avea un alt nume. Deși toată lumea îl știe drept Costel, patrupedul se numea, de fapt, Rurih. Pe parcursul filmărilor, câinele s-a integrat perfect în echipa de producție, iar actorii îl răsfățau cu diverse bunătăți.

Replici celebre din seria B.D
Dem Rădulescu (mijloc), Puiu Călinescu (stânga) și Jean Constantin (dreapta), în seria B.D.

De ce au fost oprite filmările la seria B.D.

La fel ca majoritatea operelor de artă din acea perioadă, și aceste filme s-au dorit a fi unele de propagandă. Partidul Comunist și-a dorit ca prin intermediul seriei B.D. să fie ”spălată” imaginea miliției. Creatorii celor trei filme erau în contact permanent cu Ministerul de Interne și totul trebuia să fie aprobat de autorități. Chiar dacă echipa de producție avea totul pregătit pentru cel de-al patrulea film, acesta nu a mai fost produs.

Există mai multe ipoteze cu privire la motivul pentru care filmările s-au oprit. Interesant este că, în cel de-al patrulea film al seriei, cei trei protagoniști urmau să se reabiliteze. Doi dintre actorii din serie, Puiu Călinescu și Sebastian Papaiani, au vorbit, în trecut, despre motivul întreruperii filmărilor.

Citește și: Povestea cutremurătoare a lui Puiu Călinescu, supranumit „Louis de Funes al României”. Și-a găsit fiica moartă în casă: „Am mers și am spart ușa”

”În seria a patra urma să o apucăm şi noi, adică Trandafir, Patraulea şi Gogu, pe drumul cel bun. Scenariul era scris, numai că a apărut cineva din Comitetul Central, tare… de cap, căruia nu i-a plăcut“, spunea Puiu Călinescu într-un interviu acordat postului Antena 1, în anul 1996.

”A fost un general de miliţie. Un om ‘inteligent’ a oprit filmul. Era deştept foc! Ardea! A oprit filmul pentru că a considerat că ne băteam joc de miliţie. După ce am terminat trei filme şi-a dat seama. Vă daţi seama ce deştept era?!“, a spus și Sebastian Papaiani, în trecut, într-o emisiune de televiziune.

Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Toma Caragiu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Ioana Drăgan, Ion Besoiu și Vasilica Tastaman sunt doar o parte dintre actorii care le-au adus zâmbetul pe buze românilor cu secvențele savuroase din film.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *