De ce nu e bine să adormi cu televizorul pornit. Mulți fac greșeala

Obiceiul care îți poate distruge odihna

Scris de: Daoud Andra

05 May. 2023

De ce nu e bine să adormi cu televizorul pornit. Mulți fac greșeala

Somnul este esențial pentru o viață sănătoasă, atât la copii, cât și la adulți. Nu doar numărul orelor de odihnă este important, ci și calitatea somnului. De ce nu e bine să adormi cu televizorul pornit și ce să faci înainte de culcare, pentru a te odihni mai bine.

Motivul pentru care nu e bine să adormi cu televizorul pornit

Odihna este vitală pentru a putea spune că avem un stil de viață sănătos. Există numeroase studii care au arătat ce consecințe are asupra organismului privarea de somn, indiferent de vârstă. Lipsa de odihnă duce la scăderea imunității, dar și la lipsă de concentrare, anxietate și diverse tulburări de comportament.

Citește și: Cum alegi corect perna pentru dormit. Așa vei avea un somn odihnitor, detaliul de care trebuie să ții cont

Pentru a ne asigura că nu se întâmplă aceste lucruri, trebuie să dormim suficient, dar și să eliminăm toți factorii perturbatori, care ne-ar putea strica somnul. Specialiștii spun că degeaba dormi 8 ore pe noapte, dacă ai un somn fragmentat, cu treziri frecvente și cu puține minute de somn profund.

O greșeală pe care o fac mulți oameni este că adorm cu televizorul pornit sau se uită pe telefon înainte de culcare. Ecranele obosesc creierul și nu vei mai avea parte de un somn odihnitor. Specialiștii recomandă ca, înainte cu cel puțin o jumătate de oră de a adormi, să închizi toate ecranele cu lumină albastră.

Citește și: Alimente pentru un somn liniștit. Ce să consumi pentru a te odihni mai bine. Pot fi considerate somnifere naturale

Somnul este esențial pentru o viață sănătoasă

Ce să faci pentru a dormi mai bine

Se întâmplă de multe ori ca, deși ai dormit suficient, să te trezești obosit. Chiar dacă dormi 8 ore pe noapte, este important și intervalul de somn. Cel mai odihnitor somn pentru creier este înainte de 12 noaptea, spun specialiștii. De aceea este recomandat ca ora de culcare să fie înainte de miezul nopții. În cazul copiilor, ar fi ideal ca ei să adoarmă în jurul orei 21, pentru a avea 3 ore din cel mai odihnitor somn.

Citește și: De ce tresărim în somn și avem senzația de prăbușire. Specialiștii au explicat ce ascunde de fapt această stare

Nu pentru toți oamenii funcționează programul de 8 ore, iar pentru unii sunt suficiente 7 sau chiar 6 ore de odihnă pe noapte. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, avem nevoie de mai puțin somn, spun specialiștii. Mulți oameni însă dorm puțin pentru că le este greu să adoarmă. Chiar dacă merg la culcare la ora 10 seara, de exemplu, se poate întâmpla să le ia chiar și o oră să adoarmă. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să adormi mai repede și mai bine!

Citește și: Obiectul care nu ar trebui să existe în camera în care dormim. Reguli de aur pentru un somn odihnitor

  • Închide orice fel de ecran cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a merge la culcare.
  • Fă o baie caldă sau un duș, cu puțin timp înainte de a merge la somn.
  • Evită să consumi băuturi care conțin cofeină, precum și alimente bogate în zahăr, în a doua parte a zilei.
  • Nu face sport seara.
  • Citește câteva pagini înainte de culcare.
  • Bea un ceai calmant sau un pahar de lapte cald cu miere seara.
  • Consumă alimente bogate în melatonină și triptofan, doi compuși esențiali pentru somn. Câteva exemple de astfel de alimente sunt: peștele gras, laptele, cireșele, bananele, ovăzul, nucile, goji, chia, semințele de dovleac, spanacul, ouăle, germenii de grâu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *