De ce nu e bine să ții magneți pe frigider, de fapt. Ce ascunde acest obicei

Cocluziile unui studiu sunt îngrijorătoare
De ce nu e bine să ții magneți pe frigider, de fapt. Ce ascunde acest obicei

De ce nu e bine să ții magneți pe frigider, de fapt. Aceste suveniruri pe care oamenii le colecționează cu drag din vacanțele în care merg sau de la prietenii care au vizitat locuri deosebite, deși par inofensive, în realitate ar putea crea multe probleme. În special persoanelor care au anumite afecțiuni. Pare incredibil, nu-i așa? Ei bine, iată care este explicația cercetătorilor.

De ce nu e bine să ții magneți pe frigider, de fapt. Multe persoane au acest obicei

Un anumit tip de magnet, utilizat în multe produse comerciale cum ar fi suvenirurile lipite de frigider, poate interfera cu stimulatoarele cardiace și cu dispozitivele cardiace implantate și poate duce la decesul paceintului.

Potrivit revistei Heart Rhytm, o apropiere mai mică de 3 cm de un magnet de neodim este suficient pentru a destabiliza aceste dispozitive cardiace, scrie BBC. De aceea, producătorilor li se transmite să includă un avertisment de sănătate pe produse. Magneții obișnuiți din fier sau ferită, care au o culoare cenușie mată și o putere magnetică scăzută, nu reprezintă o preocupare prea mare.

Magneții foarte puternici fabricați din neodimiu-fier-boron, care sunt strălucitori și de culoare argintie, au devenit disponibili recent. Dar, datorită intensității ridicate a câmpului magnetic și a costurilor de producție reduse, aceștia sunt utilizați în hard disk-uri de calculator, căști și difuzoare hi-fi, precum și în jucării, bijuterii și chiar haine.

Rezultatele studiului

Cercetătorii elvețieni de la Spitalul Universitar din Zurich au testat efectul magneților de neodim la 70 de pacienți cu probleme cardiace – 41 cu stimulatoare cardiace și 29 cu defibrilatoare cardioverter implantabile.

Micii magneți de 8 g testați au interferat cu toate dispozitivele pacienților, indiferent de marca sau tipul acestora, atunci când se aflau la o distanță maximă de 3 cm.

Cercetătorii au declarat că magneții de neodim mai mari ar putea să provoace interferențe la distanțe mai mari decât aceasta.

Deși dispozitivele au funcționat din nou în mod normal odată ce magnetul a fost îndepărtat, cercetătorii au avertizat că ar putea apărea daune permanente în cazul unei expuneri prelungite. Spre exemplu, în cazul în care o persoană ar purta o insignă.

„Medicii ar trebui să avertizeze pacienții cu privire la riscurile asociate cu acești magneți.”, a declarat cercetătorul principal al studiului Thomas Wolber.

„Recomandăm, de asemenea, ca ambalajul să includă informații despre riscurile potențiale”, a completat acesta.

Telefoanele mobile reprezintă și ele un pericol

Însă nu doar magneții de frigider sunt periculoși pentru sănătate, ci și telefoanele mobile sau insignele, care conțin același tip de magnet.

Concluziile studiului nu i-au îngrijorat însă pe reprezentanții Fundației Inimii din Marea Britanie, care au declarat că dispozitivele medicale cardiace au un mecanism de protecție contra fluctuațiilor magnetice.

„Stimulatoarele cardiace sunt fabricate la cele mai înalte standarde, sunt testate riguros și majoritatea au o carcasă de protecție pentru a le proteja de interferențele exterioare. Problemele sunt rare”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
7.2 445 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *