De ce se ia lumina de Paște. Semnificația specială

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, patriarhul grec împreună cu clerul, urmat de patriarhul armean și episcopul copților, înconjoară de trei ori în Sfântul Mormânt de la Ierusalim
De ce se ia lumina de Paște. Semnificația specială

În fiecare an, în noaptea de Înviere, creștinii merg la slujba din biserică să ia lumină. Este foarte important ca această lumină să fie adusă în casele fiecărui creștin. Lumina Sfântă sau focul haric este considerată de creștini o adevărată minune. Iată de ce se ia lumina de Paște.

Lumina de Paște ajunge de la Ierusalim în casele credincioșilor

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, patriarhul grec împreună cu clerul, urmat de patriarhul armean și episcopul copților, înconjoară de trei ori în Sfântul Mormânt de la Ierusalim. Ei cântă imnuri. Apoi, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini și intră singur în mormânt.

Citește și: De ce se ciocnesc ouăle de Paşte. Tradiţia acestui obicei

Lumina Sfântă coboară și aprinde candela, de unde apoi patriarhul aprinde 33 de lumânări (semnificând numărul anilor lui Iisus Christos la răstignire).

Patriarhul iese apoi din încăperea mormântului și rostind rugăciuni, împarte lumină celor prezenți. Înaintea de săvârșirea minunii, Sfântul Mormânt este verificat pentru a nu exista acolo nicio sursă de lumină.

Semnificația Luminii de Paște o regăsim în rugăciunea rostită de patriarh

„Hristos- Soarele„ care prin Învierea Lui din morți a adus speranță, bucurie și lumină pe Pământ. „Stăpâne, Doamne, Iisuse Hristoase, Înţelepciune începătoare de lumină a Tatălui Celui fără-de-început. Care locuieşti întru lumina cea neapropiată. Care ai poruncit luminii să strălucească dintru întuneric, Care ai spus să fie lumină şi a fost lumină.

Doamne, Dătătorule- de-lumină, Care ne-ai scos din întunericul înşelăciunii şi ne-ai călăuzit la lumina minunată a cunoştinţei Tale. Cel Care ai umplut de lumină şi bucurie tot pământul prin venirea Ta în trup aici şi cele de dedesubt prin pogorârea Ta la iad.

Citește și: Ce poţi face cu ouăle rămase de la Paşte. 4 idei de reţete care te vor încânta

După care Tu ai vestit lumina tuturor neamurilor prin sfinţii Tăi apostoli. Ţie Îţi mulţumim că prin credinţa cea dreaptă ne-ai scos din întuneric la lumină şi ne-am făcut fii ai luminii. Asta prin sfântul Botez şi am văzut slava Ta plină de har şi adevăr (Ioan 1, 14).

De ce se ia lumina de Paște
De ce se ia lumina de Paște

Dar o, Dătătorule-de-lumină Doamne, Care eşti lumina văzută de cei care au stat în întuneric. Stăpâne Doamne, Care eşti Lumina cea adevărată, care luminezi pe tot omul care vine în lume (Ioan 1,9).

Singura Lumină a lumii. Lumina vieţii oamenilor, de a Cărui slavă este plin tot universul. Căci Tu ai venit ca lumină în lume prin pogorârea Ta în trup, deşi lumea a iubit întunericul mai mult decât lumina”. Continuarea rugăciunii pe basilica.ro.

De ce este bine să aducem Lumina Sfântă în casele noastre

„Învierea Mântuitorului Hristos este izvorul luminii veşnice care se revarsă peste întregul univers din Trupul lui Hristos cel înviat din morţi. Hristos Mântuitorul pătrunde până la temeliile iadului şi umple toată făptura cu lumina Sa necreată, cu harul dumnezeiesc care radiază din Dumnezeu din veşnicie. Această lumină străpunge moartea şi întunericul veacurilor cauzat de păcat şi de înstrăinare de Dumnezeu. Dumnezeu este de nepătruns în fiinţa Sa, dar lumina necreată pe care o răspândeşte în mod firesc în lume este accesibilă oamenilor curăţiţi de păcat şi deschişi la iubirea lui Dumnezeu.

Citește și: Vinerea Albă din Săptămâna Luminată. Ce este interzis să faci

Lumina care s-a revărsat din mormântul lui Hristos Dumnezeu nu se dăruieşte doar Bisericii, ci întregii lumi, de aceea slujba Învierii se face afară din Biserică: „Acum toate s-au umplut de lumină şi cerul şi pământul şi cele dedesubt” spune un tropar al Învierii.

Creştinii iau lumina Învierii şi suflete şi lumina văzută din jertfa lumânărilor ca simbol şi prezenţă a luminii nevăzute în lume, adică a lui Hristos care a zis: „Eu sunt lumina lumii”. Lumina Învierii trebuie păstrată cu înfiorare şi rugăciune în suflet şi răspândită prin fapte bune şi smerenie în jurul nostru, pentru ca noi să devenim oameni ai Învierii”, este răspunsul oferit de preotul Ioan Valentin Istrati la întrebarea de ce e important ca în fiecare casă să ajungă Lumina Sfântă în noaptea de Paște.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Victoria Răileanu a ales nume pentru fiica ei încă din primele zile de sarcină
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *