Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia este prilejul multor obiceiuri frumoase, creștine, pe care oamenii le respectă pentru a le merge bine tot anul. Tradițiile și obiceiurile diferă de la zonă la alta, însă, cel mai important este, ca fiecare român să aibă pe masă mucenici, fie ei moldovenești sau muntenești. Iată de ce se mănâncă mucenici pe 9 martie.
Pe 9 martie, țăranii au obiceiul să scoată afară plugul, peste care aruncă un ou, semn al rodirii. Ei fac asta, pentru ca recolta să fie îmbelșugată. De Mucenici nu se dau bani cu împrumut.
Citește și: Cât timp se fierb mucenicii ca să fie pufoși și gustoși
Gospodinele şi gospodarii nu trebuie să facă treabă în casă. Nu se spală hainele şi nu se face curat.
Nu este bine să te cerţi cu nimeni.
Gunoiul din locuință se adună în mijlocul curții și i se dă foc. Tinerii sar peste el, pentru a fi feriți de boli pe parcursul anului.
La final, cenușa obținută din arderea gunoiului se presară în jurul copacilor și în grădină.
În Muntenia și Moldova există obiceiul ca oamenii și mai ales copiii să iasă în ziua celor 40 de Sfinți și să bată cu botele sau cu maiul în pământ ca să intre gerul și să iasă căldura.
Citește și: Rețetă mucenici moldovenești. Sfaturi și trucuri ca să îți iasă savuroși
În Bucovina, oamenii și în special tinerii fac câte o matanie pentru fiecare sfânt. Se fac, după cum spun unii, chiar câte 40 de mătănii pentru fiecare sfânt.
În există obiceiul ca în ziua de 9 martie bărbații să meargă la pescuit. Peștele prins trebuie înghițit de viu.
Este bine chiar să fierbi și să mănânci 40 de peștișori
În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să încerce să bea 40 sau 44 de pahare de vin.
Se spune că cine reuşeşte să ducă la bun sfârşit acest obicei, va fi sănătos tot anul, potrivit realitatea.net.
Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domițian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie, potrivit crestinortodox.ro.
Gospodinele prepară celebrii mucenici, colaci sub forma cifrei 8, pe care îi ung cu miere şi îi duc la biserică pentru a fi sfinţiţi.
Imediat ce au fost binecuvântați, mucenicii se consumă în locuință
Citește și: 9 martie – Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici
De asemenea, tinerilor căsătoriţi trebuie să li se împartă 40 de nuci frumoase, în coajă, pentru a avea parte de o căsnicie fericită.
Ziua mucenicilor era şi un prilej de prognozare a vremii. Se consideră că dacă plouă în această zi, va ploua şi de Paşte; Dacă tună, vara va fi prielnică tuturor culturilor; Dacă îngheaţă în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.
Dacă nu vrei să ai parte de ghinion, de Mucenici se recomandă să nu faci aceste lucruri menționate mai sus.