Varza murată perfectă are câteva secrete pe care gospodinele cu experiență le cunosc foarte bine. Pentru ca varza să se păstreze tare și crocantă și să stea bine până primăvara viitoare, este nevoie să respecți anumiți pași. De ce trebuie să adaugi boabe de porumb la varza murată și ce alte ingrediente nu ar trebui să lipsească din butoi.
Pentru a pune varză la murat, ai nevoie de câteva ingrediente care să îi dea savoare și să o ajute să se păstreze bine câteva luni de zile. Verzele trebuie să fie potrivite ca dimensiune și să aibă frunzele subțiri. Cotorul se crestează cu un cuțit sau se scobește, pentru ca saramura să intre bine în verze.
Citește și: De ce se înmoaie varza murată. Greșeala pe care o fac multe persoane
Pentru a prepara saramura, este nevoie de apă și sare grunjoasă, specială pentru murături. Nu folosi sare fină, iodată, pentru că vei strica murăturile. La un litru de apă se adaugă o lingură cu vârf de sare sau 20-25 de grame. Saramura se amestecă bine, pentru ca sarea să se dizolve complet, înainte de a fi turnată în butoi.
Alte ingrediente pe care trebuie să le adaugi sunt:
Fiecare ingredient are un rol bine stabilit. Boabele de porumb se adaugă pentru ca varza să capete un aspect galben pe măsură ce se acrește. Același rol îl are și gutuia în butoiul cu varză.
Hreanul este un alt ingredient important, care nu ar trebui să fie omis. Acesta are rol antibacterian și antifungic și ajută ca varza să se păstreze bine și să nu facă floare. De asemenea, această legumă rădăcinoasă face ca varza să rămână tare și crocantă câteva luni bune.