De ce se pun boabe de porumb la varza murată. Ce să mai adaugi în butoi pentru o varză murată ca la carte, trucuri de aur

Așa obții varza murată perfectă

Scris de: Daoud Andra

15 Oct. 2023

De ce se pun boabe de porumb la varza murată. Ce să mai adaugi în butoi pentru o varză murată ca la carte, trucuri de aur

Varza murată perfectă are câteva secrete pe care gospodinele cu experiență le cunosc foarte bine. Pentru ca varza să se păstreze tare și crocantă și să stea bine până primăvara viitoare, este nevoie să respecți anumiți pași. De ce trebuie să adaugi boabe de porumb la varza murată și ce alte ingrediente nu ar trebui să lipsească din butoi.

Cum se face saramura pentru varza murată

Pentru a pune varză la murat, ai nevoie de câteva ingrediente care să îi dea savoare și să o ajute să se păstreze bine câteva luni de zile. Verzele trebuie să fie potrivite ca dimensiune și să aibă frunzele subțiri. Cotorul se crestează cu un cuțit sau se scobește, pentru ca saramura să intre bine în verze.

Citește și: De ce se înmoaie varza murată. Greșeala pe care o fac multe persoane

Pentru a prepara saramura, este nevoie de apă și sare grunjoasă, specială pentru murături. Nu folosi sare fină, iodată, pentru că vei strica murăturile. La un litru de apă se adaugă o lingură cu vârf de sare sau 20-25 de grame. Saramura se amestecă bine, pentru ca sarea să se dizolve complet, înainte de a fi turnată în butoi.

Alte ingrediente pe care trebuie să le adaugi sunt:

  • crenguțe de mărar
  • rădăcină de hrean
  • boabe de porumb
  • gutuie

Citește și: Câtă apă se pune la varza murată. Ce se întâmplă dacă saramura este prea diluată, greșeala care îți strică murăturile

Ce să faci cu varza înainte de a o pune la murat
Varză murată

De ce se pun boabe de porumb la varza murată

Fiecare ingredient are un rol bine stabilit. Boabele de porumb se adaugă pentru ca varza să capete un aspect galben pe măsură ce se acrește. Același rol îl are și gutuia în butoiul cu varză.

Hreanul este un alt ingredient important, care nu ar trebui să fie omis. Acesta are rol antibacterian și antifungic și ajută ca varza să se păstreze bine și să nu facă floare. De asemenea, această legumă rădăcinoasă face ca varza să rămână tare și crocantă câteva luni bune.

Citește și: Ce pun gospodinele din Moldova în butoiul cu varză murată la final. Ingredientul secret pe care îl vei adăuga și tu de acum

Trucuri pentru varză murată ca la carte

  • Butoiul trebuie să fie curat și dezinfectat. Înainte de a pune varza la murat, spală-l cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu, pentru a-l curăța temeinic.
  • Nu omite niciun ingredient. Fiecare are un rol important pentru gustul și felul în care se păstrează varza murată.
  • Respectă proporțiile. Nu folosi mai puțină sare la saramură, pentru că varza nu va sta bine. De asemenea, prepară o cantitate suficient de mare de saramură, astfel încât varza să fie complet acoperită de lichid.
  • Pritocește varza. Pentru ca saramura să se limpezească mai repede, amestec-o suflând aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau cu un furtun.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *