De ce tremură câinele, de fapt. Nu îi este frig, 5 motive care te vor întrista

Atunci când cățeii au tremurături ale corpului, nu este doar pentru că sunt nervoși, ci există multe motive care le pot provoca.
De ce tremură câinele, de fapt. Nu îi este frig, 5 motive care te vor întrista

Dacă ești fericitul stăpân al unui patruped blănos, cu siguranță te-ai întrebat de mai multe ori ”de ce tremură cățelul meu de parcă i-ar fi frig?”. Acest lucru se poate datora mai multor motive, cum ar fi un simptom al unei patologii, durere sau chiar otrăvire, așa că cel mai bine este să știi cum să identifici motivele și să poți acționa imediat ce observi simptomele.

De ce tremură câinele, de fapt

În primul rând trebuie să știi că tremurăturile câinilor sunt cauzate de stimuli externi sau pot fi consecința unor boli sau chiar a vârstei înaintate. Tremorul este o contracție involuntară și ritmică a mușchilor care provoacă mișcări agitate în una sau mai multe părți ale corpului patrupedului, cum ar fi labele sau capul.

Citește și: Măsuri eficiente ca să-ți protejezi câinele sau pisica de caniculă, dacă nu ai aer condiționat în casă. Ce trebuie să faci, de fapt

Potrivit experților, există mai multe motive pentru care câinii tremură, fie că este vorba de stres, boală sau vârstă. Au fost identificate 7 motive principale pentru care câinele tău poate începe să tremure, iar aici îți vom spune care sunt acestea, astfel încât să le poți identifica pe fiecare dintre ele și, mai ales, să reacționezi în mod corect.

Probleme neurologice

Înainte de a intra în panică, trebuie să știi că pot exista și alte motive, dar dacă patrupedul tău are episoade recurente de tremurături trebuie să iei în considerare faptul că ar putea avea probleme neurologice.

Citește și: Câte ore îți poți lăsa câinele singur acasă? Ce se poate întâmpla de fapt dacă depășești acest interval

Cu toate acestea, înainte de a pune acest diagnostic, ar trebui să consulți un medic veterinar pentru a-i putea efectua testele necesare și a afla dacă într-adevăr acesta este motivul.

Trebuie să fii atent pentru a ști când apar aceste episoade de tremurături. Spre exemplu, atunci când mănâncă sau bea apă, ceea ce poate fi intenționat, dar mai ales un semn de afectare neurologică.

Specialiștii recomandă înregistrarea fiecărui episod pentru ca atunci când îl duci la veterinar să i le poți arăta, astfel încât să stabilească mult mai ușor care sunt motivele.

Are o fobie sau o traumă

Așa cum este cazul oamenilor, cățeii pot trece și ei prin perioade de stres, iar tremurăturile apar adesea atunci când prietenii noștri blănoși nu știu cum să își gestioneze emoțiile legate de anumite fobii sau traume.

Ciește și: De ce se învârte câinele după coadă, de fapt. Specialiștii spun clar ce semnifică obiceiul, sigur nu te-ai fi gândit la asta

Atunci când se află într-o situație similară cu cea care le-a provocat trauma, vor începe episoadele de tremurături. Se poate întâmpla, de asemenea, atunci când sunt prea emoționați, de exemplu, când vin acasă după o perioadă lungă de timp, când se joacă sau chiar când sunt expuși la zgomote puternice care le provoacă teamă, precum focurile de artificii. În acest caz, cel mai bine este să te adresezi unui specialist în comportament canin pentru a afla care sunt motivele.

Intoxicație

Ai grijă cu ce îți hrănești patrupedul! Există anumiți agenți chimici în mediul înconjurător sau medicamente care pot provoca intoxicații câinelui tău. De asemenea, se poate datora și unui aliment din trecut care a generat vapori toxici, caz în care este bine să te adresezi imediat medicului veterinar.

Citește și: Fructul pe care câinele tău nu ar trebui să-l consume niciodată. Specialiștii avertizează, puțini știu asta

Tremuratul poate fi cauzat de durere, osteoartrită și probleme articulare

Există multe rase de câini la care osteoartrita și problemele articulare sunt frecvente, în special la câinii mai în vârstă. Acest lucru poate provoca dureri ori de câte ori se mișcă, ceea ce poate duce la episoade de tremurături, spun specialiștii.

Pentru a afla care este adevărata cauză a problemei, este necesar să duci câinele la un veterinar, iar acesta o să poată spune ce analgezic sau antiinflamator îl poate ajuta să suporte mai bine durerea.

O altă variantă ar putea fi hipoglicemia, adică o scădere a nivelului de zahăr din sânge, caz în care ar trebui să-l duci la veterinar.

Exces de mișcare

O altă posibilitate este ca patrupedul tău să fi făcut prea multe exerciții sau mișcare fizică, caz în care poți fi sigur că nu este vorba de o boală gravă. Dacă, totuși, animalul tău de companie are mai multe episoade de tremurături, cel mai bine este să îl duci la un medic veterinar pentru un control.

Tremurături corporale în faza REM a somnului

Atunci când câinele tău adoarme și intră în faza de somn profund, este normal să apară un episod de tremurat, în special la labe, așa că nu trebuie să îți faci griji în această privință. Cel mai probabil, cățelul visează o situație care îi provoacă emoții, dar ai grijă să nu îl trezești, deoarece ar putea reacționa agresiv.

Schimbări de temperatură

În cazul în care cățelul tău este expus la un mediu excesiv de rece pentru o perioadă mai lungă de timp, este necesar să îi verifici funcțiile vitale. De asemenea, poate fi cauzată de medicamente administrate incorect și trebuie să i se acorde atenție.

Dacă observi frisoane, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îi oferi surse de căldură sau să îi acoperi întregul corp pentru a-i menține căldura, astfel încât să nu ajungă în următoarea etapă de hipotermie, când poate începe să dea semne de letargie și somnolență. În astfel de cazuri, organele vitale pot începe să fie afectate.

De asemenea, trebuie să fii atent în cazul unei creșteri a temperaturii corpului, adică peste 39°C, când se instalează febra. Aceasta poate provoca frisoane la câini din cauza stării generale de rău.

În ambele cazuri este bine să consulți un medic veterinar pentru a evita posibilele complicații.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *