Detaliul de pe punga de făină care îți arată exact dacă este bună pentru cozonac. Nu vei mai da niciodată greș

Ce trebuie să scrie pe punga de făină potrivită pentru aluatul de cozonac
Detaliul de pe punga de făină care îți arată exact dacă este bună pentru cozonac. Nu vei mai da niciodată greș

Înainte de a începe să faci orice preparat cu făină este bine să știi care este cea mai potrivită. Spre exemplu verifică detaliul de pe punga de făină care îți arată exact dacă este bună pentru cozonac sau pentru pâine cu maia. Astfel nu vei da greș cu rețeta.

Detaliul de pe punga de făină care îți arată exact dacă este bună pentru cozonac

Există anumite tipuri de aluat care nu vor ieși exact cum trebuie dacă nu este folosită făina potrivită. Cum în comerț există mai multe tipuri de făină, află de mai jos care dintre ele sunt bune pentru cozonac, pâine cu maia, pizza sau alte preparate.

Făina tip 000 – este făina care se găsește cel mai ușor, în aproape toate magazinele și supermarketurile. Este un tip de făină foarte fină, rafinată și slabă, adică are un procent foarte mic de proteină, scrie mirunalica.com. Proteina din făină este cea care ajută la dezvoltarea glutenului din aluat, adică dacă acesta va fi elastic și rezistent sau moale. Acest tip de făină, 000, este potrivit pentru blaturi de tort, pandișpan sau clătite.

Făina tip 650 – este o făină din grâu dur cu o concentrație mare de proteină, între 12 și 14%. Este potrivit pentru pâine sau pizza, dar și pentru alte aluaturi care nu necesită dospire, cum este și cozonacul (chiflele pentru burgeri sau croissantele).

Făina tip 450 – este o făină albă slabă, care este folosită în general în cofetării pentru torturi, prăjituri sau biscuiți.

Făina tip 550 – este o făină bună la toate. Are un conținut de proteină între 10 și 12% și se folosește atât la torturi și prăjituri, cât și la pâine și pizza, deși nu vor crește la fel ca atunci când este folosită o făină mai dură.

Făina tip 00 – este corespondenta făinii tip 000 la noi în țară. Este un tip de făină albă cu o cantitate mare de proteină de calitate. Aceasta ajută aluatul să fie elastic. Este bună pentru blat de pizza sau foccacia.

Făina tip 0 – este cea mai tare făină, cu o cantitate de proteină de 14-15%. Ea ajută la obținerea celor la elastice aluaturi. Este ideală pentru aluaturi cu procent mare de hidratare.

Cum se măsoară “forța” făinei

Potrivit sursei citate, forța făinilor se măsoară și prin factorul W. Acesta stabilește calitatea proteinelor din făină. Așadar, clasificarea după factorul W este următoarea:

170W – este o făină slabă potrivită pentru biscuiți, grisine, sosuri, napolitane. Absoarbe apa până la 50% din greutatea ei.

180W – 260W – făină medie care poate fi folosită pentru pizza, paste sau produse de patiserie. Absoarbe apă între 55 și 65% din greutatea ei.

280W – 350W – făină puternică potrivită pentru pizza, pâine artizanală, paste cu ou. Absoarbe apă între 65 și 75% din greutatea ei.

350W – 450W – făinuri speciale fabricate în general din grâu dur. Este folosită de multe ori pentru a întări alte tipuri de făină. Este ideală pentru aluaturi speciale deoarece absoarbe apă până la 90% din greutatea ei.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Primul interviu al lui Achim, fiul Cătălinei Grama
7.6 53 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *