Din câte kilograme de floarea soarelui se face 1 litru de ulei. Puțini știu asta

Află care este cantitatea de semințe de floarea soarelui necesară producerii a 1 litru de ulei.
Din câte kilograme de floarea soarelui se face 1 litru de ulei. Puțini știu asta

Uleiul de floarea soarelui este un ingredient esențial în bucătărie și este utilizat pe scară largă în gătitul de zi cu zi. Acesta este de fapt cel mai folosit și consumat ulei, chiar dacă în ultimii ani au crescut în popularitate și alte tipuri de, precum cel de rapiță, de exemplu. Cu toate acestea, puțini dintre noi știm cu adevărat ce cantitate de floarea soarelui este necesară pentru obținerea unui litru de ulei. Află care este răspunsul.

Din câte kilograme de floarea soarelui se face 1 litru de ulei

Uleiul de floarea soarelui este nelipsit din bucătăriile noastre. Acest ingredient este utilizat în foarte multe rețete, de la prăjirea unor alimente și până la pregătirea unor dressinguri delicioase.

Însă până să ajungă în sticle, procesul de producție al uleiului este lung și necesită parcurgerea câtorva pași esențiali, precum recoltarea semințelor de floarea soarelui, curățarea și pregătirea acestora, presarea semițelor, filtrarea și rafinarea uleiuiul, iar la final îmbutelierea acestuia.

Citește și: Cea mai ieftină alternativă pentru uleiul de floarea-soarelui. Este mai sănătoasă

Despre semințele de floarea soarelui se știe că sunt bogate în ulei, dar cu toate acestea, în timpul procesului de producție se pierde o cantitae considerabilă. Cu cât producția este mai mare, cu atât pierderile sunt mai mari.

Aceste pierderi sunt resimțite din plin și de cumpărători, care ajung să plătească un preț mai mare pentru produsul final. Procentul acestor pierderi depinde însă și de metoda de producție.

Astfel, prin metoda ”presare”, se pierde cam 55% din ulei, ceea ce pare o risipă serioasă. Astfel, la presarea a 10 tone de floarea soarelui, se obtin doar 4,4 tone de ulei. Adică la utilizarea metodei de presare, răspunsul la întrebarea 1 litru de ulei din câte kilograme de floarea soarelui se produce este puțin peste 2 kilograme. Mai exact, aproximativ 2 kilograme și 200 de grame.

Citește și: Ai folosit greșit sticla de ulei toată viața! Detaliul pe care nu ți l-a arătat nimeni până acum

Ce conțin semințele de floarea soarelui

Deși consumul de semințe de floarea soarelui este recomandat cu moderație pentru a nu dăuna sănătății (citește aici pentru a afla cu ce fel de probleme te poți confrunta dacă mănânci semințe în exces), aceste mici boabe conțin o serie de nutrienți care oferă benficii sănătății.

Semințele de floarea soarelui aparțin grupului de nuci, caracterizate prin conținutul lor caloric, densitatea nutrițională mare și aportul lor de grăsimi, proteine ​​și minerale sănătoase.

De asemenea, este cunoscut faptul că semințele de floarea soarelui sunt un aliment hipergras, foarte bogat în minerale și cu unele vitamine.

În ceea ce privește valorile nutriționale, 100 g de semințe de floarea soarelui conțin 50 de grame de grăsimi, 9 g de carbohidrați și 23 de grame de proteine. În plus, aceeași cantitate de semințe conține și 11,5 g de fibre.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *