Ecler uriaș la tavă, cea mai fină prăjitură de casă. Toți musafirii îți vor cere încă o felie

Rețeta de ecler la tavă, pas cu pas

Scris de: Oana Matei

03 Dec. 2023

Ecler uriaș la tavă, cea mai fină prăjitură de casă. Toți musafirii îți vor cere încă o felie

Cine nu iubește eclerele, acele delicii umplute cu cremă și glazurate cu ciocolată? Cu toții le adorăm, dar, uneori, timpul sau cheful de a găti poate fi limitat. Din fericire, există o soluție care ne permite să ne bucurăm de savoarea eclerelor fără a petrece ore în bucătărie: prăjitura ecler la tavă. Dacă vrei să pregătești această prăjitură delicioasă, urmează pașii din rețeta de mai jos.

Ecler uriaș la tavă. Rețeta explicată pas cu pas

Această prăjitură ușoară și delicioasă are toate elementele iubite ale eclerelor, dar este pregătită într-un mod mult mai simplu. Baza este preparată din aluat de eclere (pate a choux), cremă de vanilie, frișcă și gelatină, urmată de încă un strat de frișcă și topping de ciocolată. Iată cum poți să o prepari:

Ingrediente pentru o tavă de 25×32:

Aluat choux

  • 200 mililitri apă
  • 100 mililitri ulei
  • un vârf de sare
  • 100 grame făină
  • 3 ouă mari

Crema de vanilie

  • 6 gălbenușuri
  • 150 grame zahăr
  • 50 grame amidon sau făină
  • 500 mililitri lapte
  • 10 grame gelatină
  • un vârf de sare
  • extract de vanilie
  • 400 mililitri smântână pentru frișcă

Strat de frișcă

  • 250 grame smântână frișcă
  • o lingură de zahăr pudră

Decor

  • 100 grame ciocolată neagră
  • 200 grame smântână pentru frișcă

Preparare:

1. Aluat choux

Puneți laptele într-o cratiță la foc mediu, adăugați apa, sarea, zahărul, untul și îl aduceți la fierbere. Apoi adăugați făina și amestecați bine cu spatula, până se desprinde aluatul de pereții vasului. Luați cratița de pe foc, lăsați 5 minute la răcit, apoi încorporați treptat câte un ou, până încorporați toate ingredientele. Amestecați bine până obțineți o compoziție omogenă.

Turnați compoziția obținută într-o tavă cu dimensiunile 25×30 cm, unsă cu ulei, nivelați bine și ridicați aluatul și pe pereții tăvii. Dați tava la cuptorul preîncălzit și coaceți la temperatura de 200°C, timp de 20-30 de minute, apoi reduceți temperatura până la 180°C și coaceți încă 10-15 minute. În tot acest timp nu deschideți ușa cuptorului! Scoateți apoi blatul pe un grătar, să se răcească.

2. Crema de vanilie

Întâi mixați smântâna pentru frișcă și puneți gelatina la hidratat în multă apă rece. Apoi puneți laptele pe foc împreună cu vanilia. Într-o cratiță amestecați foarte bine gălbenușurile cu zahărul și praful de sare până când se dublează compoziția și se deschide la culoare. Încorporați și făina, apoi turnați laptele cald cu vanilia, amestecând continuu.

Puneți vasul pe foc, din momentul când a dat în clocot, timp de 5 minute, până se îngroașă, amestecând mereu să nu se prindă de fundul vasului. Răsturnați crema într-un bol încăpător, lăsați-o să se mai răcească, după care încorporați gelatina.

Vezi și Prăjitură cu jeleu de afine și cremă de brânză. Rețeta explicată pas cu pas

3. Stratul de frișcă și toppingul de ciocolată

Mixați smântâna pentru frișcă, adăugând zahărul pudră. Pentru sosul de ciocolată încălziți smântâna pentru frișcă până atinge punctul de fierbere, apoi puneți ciocolata, lăsați 1-2 minute și amestecați până se omogenizează.

4. Asamblare prăjitură

Așezați blatul în tavă, întindeți crema de vanilie în strat uniform, apoi frișca și decorați cu sosul de ciocolată. Delicios!

Vezi și Prăjitură fină cu cremă de nuci și unt. Are un gust deosebit. Vei cuceri pe toată lumea cu acest desert

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *