Ilinca Vandici nu își dorește ca Zian să fie un elev de 10 pe linie. ”De ce să-i chinui copilăria?” VIDEO EXCLUSIV

”Nu-mi doresc să am un copil care urmeze dorințele, visurile, experiențele mele”

Ilinca Vandici încearcă să petreacă și mai mult timp cu fiul ei, mai ales în această perioadă când micuțul trebuie să se acomodeze și cu separarea părinților săi. Astfel că prezentatoarea emisiunii ”Follow us!”, de la Kanal D2, mărturisește, în exclusivitate pentru EGO.ro, că nu dorește să pună nici cea mai mică presiune pe fiul ei, cu atât mai mult când vine vorba de notele de la școală.

”Cel mai important este să-l văd că este fericit și că zâmbește la sfârșitul unei zile”

Anul trecut, Zian a început clasa 0, un pas important în dezvoltarea lui. Ca un făcut, perioada de acomodare cu școala a venit în același timp cu separarea părinților, complicând lucrurile un pic. Ilinca Vandici a găsit însă resursele și soluția ca fiul ei să simtă mai ușor aceste schimbări din viața lui și să se acomodeze cu programul de la școală.

”Este destul de dificil. Este o etapă foarte importantă și grea, dacă mă întrebi, pentru că el a și intrat la 6 anișori, la o lună după ce a făcut 6 ani. Băieții cumva se dezvoltă un pic mai greu și atunci poate ar fi fost bine să îl mai țin un an la grădiniță. Însă, în egală măsură, dacă tot merge cu valul, să se ducă cu valul și sunt chiar momente, iar perioada asta este super importantă și pentru el, și pentru mine, și am încercat să fiu alături de el încă de la început pentru că sunt foarte multe transformări. Gândește-te că acolo intervin niște reguli mega stricte cu care nu știu cât de obișnuiți sunt copiii în grădiniță. Programul este unul destul de greu. Adică ei intră la școală dimineața, la 8:30 și, dacă lași program întreg, ies undeva seara la 16:00, dacă mai fac și opționale, ies la 17:00”, ne-a declarat prezentatoarea TV.

Citește și: Care a fost prima reacție a Ilincăi Vandici când a primit propunerea de a prezenta alături de Teo Trandafir: „Suntem amândouă femei extrem de puternice” VIDEO EXCLUSIV

Cu atât mai mult cu cât Zian este la vârsta la care nu mai poate fi deloc manipulat, căci are deja conturată personalitatea, dar nu este nici atât de mare încât să poată rezista cu ușurință la orice gen de schimbare.

”E dificil un pic pentru ei. Zian își făcea somnul de prânz, inclusiv cu o zi înainte de a începe școala, iar acum a început școala și nu mai are somnul de prânz. Plus toate responsabilitățile. Eu am fost genul de mamă cloșcă, care a încercat să-l protejeze foarte tare, să-i ofere lucruri, să-i fie ușor cumva, fără să-l împovărez din punctul ăsta de vedere. Și acum îmi dau seama că responsabilitățile astea, care vin asupra lui, sunt destul de greu de manageriat. De multe ori se împotrivește, de multe ori se supără, însă trebuie să învățăm să renunțăm la frustare”, a mai completat vedeta Kanal D.

Ilinca Vandici nu își dorește un copil eminent

Extrem de asumată, chiar dacă este conștientă de faptul că poate unele mame au alte percepții, Ilinca Vandici declară că nu vrea să-l crească pe Zian cu spiritul acela de a pune mare accent pe notele din catalog și pe colecția de diplome.

”Nu-mi doresc să am un copil care sa urmeze dorințele, visurile, experiențele mele. Îmi doresc un copil liber care să își trăiască viața așa cum își dorește, să facă ceea ce îi place, să facă cu drag, să-și găsească motivație și inspirație în fiecare zi. Nu știu dacă este bine să zic asta, dar o să o spun. Nu îmi doresc copil de 10. Eu am fost cumva forțată să fiu copil de 10 și nu a fost ușor, iar în ceea ce-l privește pe Zian nu îmi doresc să fie de 10, dar îmi doresc să fie fericit. Orice ar însemna asta. Bineînțeles că sunt acolo, că sunt un părinte echilibrat, zic eu, și autoritar, și blând cum impune situație, dar cel și cel mai mult îmi doresc să fie un om bun și să fie fericit. Restul mai vine de la sine cumva”, ne-a declarat Ilinca Vandici.

Cumva a ajuns la această gândire și din propriile experiențe, dar și stând de vorbă cu diverse tipologii de oameni în cadrul podcast-ului ei, ”Te ascult”.

”Nu sunt focusată atât de tare pe treaba asta cu școala, pentru că eu fiind un copil de 10, mă rog pe acolo, sunt multe materii pe care le-am învățat robotic, multe lecții, multe informații pe care le-am acumulat pe memorie de scurtă durată și nu am rămas cu nimic. Efectiv nu am rămas cu nimic. Și atunci de ce să-i chinui copilăria doar pentru a fi și a lua nota 10? Nu mai bine învață toate lucrurile astea experimentând, mergând, văzând, prin joc, prin alte metode de predare sau de învățare, care să îmbogățească sufletul? Asta mi-aș dori foarte tare pentru Zian”, a mai declarat Vandici.

Citește și: Ilinca Vandici își învață de pe acum fiul să fie un adevărat gentleman. „Mi se pare important să-și dezvolte extrem de bine aprecierea și respectul pentru partea feminină” VIDEO EXCLUSIV

De aceea, atunci când vine vorba de activități extra curriculare, Ilinca Vandici se consultă mai întâi cu fiul ei și mai apoi este interesată cât de folositoare este acea activitate pentru fiul ei. Concret, indiferent de cât de recomandată este o anumită activitate pentru copii, Ilinca Vandici își duce copilul doar dacă acesta

se arată interesat să participe.

”Dacă nu este atras, nu. Chiar nu am mers în zona asta să-i pun foarte multe opționale, să-l duc pe la tot felul de cursuri, dezvoltări pe nu știu ce planuri. Efectiv ce i-a plăcut, întotdeauna am discutat cu el, i-am explicat, i-am arătat poze, i-am arătat video ca să vadă despre ce este vorba, dacă i-a plăcut și a zis DA, atunci am mers, dacă nu i-a plăcut nu am avut nicio problemă în sensul ăsta. Nu vreau să-l încarc”.

Ilinca Vandici pune accentul pe dezvoltare personală

Asta nu înseamnă că este de acord ca Zian să petreacă timp în fața unui monitor sau pe telefon, ba din contra, încă din primii ani de viața a încercat să-l țină cât mai departe de gadget-uri și să îl învețe să se bucure de natură, de jocuri care îl ajută în dezvoltarea lui.

”Este un copil pe care eu l-am crescut afară, eu nu l-am crescut în casă, cu televizor, să scrie, să deseneze. Nu. Zian este un copil care a crescut în curte, care s-a jucat, a alergat foarte mult, s-a urcat în copaci, a sărit în trambulină, a amestecat apa cu pământul și a făcut un noroi în care s-a tăvălit după aceea. Nu știu dacă este bine sau nu este bine, că știi cum e, nu există mamă perfectă, nu există copil perfect, nu există situație perfectă, dar așa am simțit să fac pentru el pentru că l-am văzut că rezonează cu lucrurile astea. Eu așa am crescut și el fiind al meu, este parte din mine și este clar că ce este în mine se regăsește cumva un pic și în el. Asta este cel mai important, să-l văd că este fericit și că zâmbește la sfârșitul unei zile, nu că este terminat, extenuat, obosit de câte opționale a făcut și de cât de frumos a învățat să cânte la pian, chestie care undeva la 16 ani o să vină sub formă de reproș către mine”, a mai completat Ilinca Vandici pentru EGO.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *