Pentru foarte mulți oameni cafeaua reprezintă o licoare care oferă energie pentru întreg parcursul zilei. Te-ai întrebat vreodată cât timp rezistă cafeaua? Dacă o prepari de dimineață este bine să știi cât timp își menține prospețimea și proprietățile.
Cafea neagră la filtru. Se află în topul preferințelor oamenilor deoarece se prepară foarte ușor. Dacă nu se adaugă lapte peste ea, această cafea își poate păstra proprietățile chiar și 24 de ore. Aroma însă nu va rezista mai mult de 30 de minute după ce este expusă la aer.
Cafeaua cu lapte. Dacă preferi cafeaua cu lapte sau creamer trebuie să știi că aceasta are o valabilitate de doar două ore. După acest timp laptele se acrește și cafeaua va căpăta un gust neplăcut.
Cafea cu gheață. Este similară cu cafeaua la ibric, astfel că poate rezista până la 24 de ore. De menționat este faptul că gheața se va topi și va dilua cafeaua, iar aceasta nu va mai avea gustul și aroma inițială.
Cafeaua infuzată la rece. Există persoane care preferă să consume o astfel de cafea deoarece nu este la fel de amară. Aceasta rezistă aproximativ 12 ore de la preparare.
Cafea la presă franceză. Cafeaua preparată astfel este singură pentru a fi consumată pe parcursul a 24 de ore. Dacă se adaugă lapte în ea timpul se scurtează la două ore.
Citește și – Cât trebuie să fierbi cafeaua ca să iasă cremoasă și cu o aromă intensă. Sigur ai greșit
Potrivit specialiștilor, compușii aromatici din cafea se degradează rapid, în aproximativ 30 de minute de preparare. Așadar, chiar dacă o cafea poate fi băută în decursul a 24 de ore, este bine să știi și care sunt riscurile consumării unei cafele mai vechi.
Cafeaua lăsată prea mult timp expusă la aer poate dezvolta bacterii și mucegaiuri periculoase. Astfel există riscul să apară toxiinfecții sau afecțiuni pulmonare.
Mare atenție și la aparatele de cafea! Rezervoarele trebuie curățate foarte des deoarece microbii care se dezvoltă acolo pot fi foarte periculoși. În acestea apar stafilococi, steptococi și Bacillus cereus. Pentru a evita aceste situații poți pune cafeaua preparată pe care vrei să o bei mai târziu într-un termos. Refrigerarea încetinește descompunerea compușilor din cafea.