Sarmalele reprezintă un fel de mâncare tradițional, care se face mai ales în perioada Sărbătorilor. Ne putem bucura însă de gustul lor și în alte momente din an, inclusiv în perioadele de post. În câte ape se spală orezul pentru sarmalele de post, pentru ca acestea să iasă pufoase și delicioase.
Indiferent că faci sarmale cu carne sau de post, trebuie să ții cont de câteva aspecte pentru ca acestea să aibă un gust desăvârșit. În primul rând, varza nu trebuie să fie foarte acră sau foarte sărată, pentru că poate strica gustul sarmalelor. Dacă folosești varză murată, las-o la desărat în apă rece timp de o oră înainte de a face sarmalele sau opărește-o timp de 10 minute.
Un ingredient folosit atât la sarmalele cu carne, cât și la cele de post, este orezul. Acesta are rolul de a lega compoziția și trebuie să se umfle și să devină pufos atunci când sarmalele sunt fierte. Din acest motiv, la sarmale vom folosi orez cu bobul rotund. În magazine găsim orez pe al cărui ambalaj scrie că este special pentru sarmale și îl putem folosi pe acela. Evitați orezul basmati sau pe cel cu bobul lung, atât la sarmale, cât și la ardei umpluți sau pilaf.
Pentru ca orezul să fie pufos și să se combine cu celelalte ingrediente, el trebuie să fie spălat cel puțin în două ape. Prin clătire, se îndepărtează stratul superior de amidon de pe suprafața bobului de orez, iar acesta va deveni mai lipicios. Anna Lesko are o rețetă specială de sarmale de post, cu dovlecei. Vedeta a împărtășit rețeta cu cei care o urmăresc pe YouTube și spune că ea spală orezul în 5-6 ape înainte de a-l pune la sarmale.
Ingrediente:
Citește și: Ingredientul care nu trebuie să lipsească atunci când faci sarmale de post. Le dă un gust aparte
Artista spune că se spală orezul în 5-6 ape, după care se toarnă apă fiartă peste el. Dacă folosiți varză nouă, trebuie să o opăriți timp de 10 minute. Dacă varza este murată, se lasă la desărat.
Se toacă mărunt ceapa și dovleceii, iar morcovul se dă prin răzătoarea mare. Se trag la tigaie legumele în puțin ulei, cu sare și piper. După ce s-au călit timp de câteva minute, se pun legumele peste orezul scurs de apă și se adaugă și verdețurile tocate mărunt.
Citește și: Cât se lasă la fiert sarmalele de post. Trucul secret pentru a ieși delicioase
Se amestecă bine compoziția și se înfășoară sarmalele, după care se așază în vasul în care vor fi gătite. Se toarnă bulionul peste ele și se completează cu apă, astfel încât sarmalele să fie complet acoperite de lichid. Se fierb la foc potrivit, timp de o oră și jumătate-două ore. Se amestecă rotind vasul din când în când și se mai completează cu apă, pe măsură ce lichidul scade.