Friptura reprezintă un fel de mâncare des pregătit de către români. Fie că este făcută la cuptor, în grădină la grătar sau la iarbă verde, aceasta se află în topul alegerilor. Cum să o pregătești astfel încât să aibă un gust deosebit? Care sunt condimentele necesare și cum se marinează carnea de porc? Îți spunem mai jos cum să faci totul, pas cu pas.
Ingredientele necesare: un kilogram de carne de porc (ceafă, pulpă, cotlet, piept), o lingură de sare, o linguriță de cimbru, o linguriță de boia dulce, 30 ml de ulei, 50 ml de vin, un vârf de linguriță de piper, trei, patru căței de usturoi, o ceapă mică, rozmarin (opțional).
Cum se prepară: mai întâi se pregătește amestecul de condimente. Se pune o linguriță de vârf de sare, o linguriță rasă de boia, un vârf de linguriță de piper, o linguriță de cimbru, o linguriță de rozmarin uscat, apoi se amestecă toate foarte bine. Ceapa și usturoiul se taie felii. Într-un recipient de plastic sau porțelan (nu din metal) se pun ceapa și usturoiul. Carnea se taie felii, trebuie să aibă aproximativ 1,5 cm grosime. Se condimentează fiecare bucată cu amestecul de condimente făcut anterior. Se adaugă în recipient vinul și uleiul și se amestecă bine. Se pun bucățile de carne și se întorc pe ambele părți. Se pune capacul, iar recipientul trebuie să stea la frigider minim 12 ore. Din când în când poate fi scoasă pentru a mai roti bucățile de carne. Pregătită așa, carnea pentru friptură va fi mult mai moale, fragedă și suculentă. Ulterior aceasta poate fi preparată pe grătar, la cuptor, tigaie sau la air fryer.
Citește și – Greșeala majoră de evitat când faci friptură de porc. Îi strică tot gustul, nu va ieși suculentă
Timpul de preparare pentru friptura de porc variază de la o oră și jumătate până la două ore și jumătate. Este foarte important să nu fie gătită prea mult. Astfel va deveni sfărâmicioasă și își va pierde aroma. Cât despre temperatură, se recomandă să fie gătită la foc mediu pentru a obține o crustă crocantă. Friptura de porc poate fi pusă la o temperatură de 220 de grade pentru primele 15-20 de minute, apoi temperatura trebuie redusă la 170-180 de grade. Dacă friptura are o crustă de grăsime deasupra acoperă totul cu o folie de aluminiu și îndepărtează în ultimele 15 minute.