Înscrieri grădiniţă 2022-2023. De când se pot depune cererile şi care sunt actele necesare pentru dosare

Află care sunt actele necesare pentru dosarele de înscriere la grădiniță în anul școlar 2022-2023, precum și de când pot depune părinții cereri

Scris de: Dana Cazacu

05 May. 2022

Înscrieri grădiniţă 2022-2023. De când se pot depune cererile şi care sunt actele necesare pentru dosare

Înscrieri grădiniţă 2022-2023, tot ce trebuie să ştie părinţii. Ministerul Educației a publicat Calendarul după care se vor organiza atât înscrierile, cât și reînscrierile preșcolarilor. Iată așadar când încep înscrierile la grădiniță în anul școlar 2022-2023, când se pot depune cererile şi care sunt actele necesare pentru dosare.

Înscrieri grădiniţă 2022-2023, când se depun cererile

Când se depun cererile și ce conțin dosarele pentru înscriere grădiniță 2022 - 2023
Depunerea cererilor și conținutul dosarelor de înscrieri grădiniță 2022-2023

La grădiniță pot fi înscriși copiii cu vârstă de minim do ani, iar cei cu vârste între 2 și 5 ani vor fi reînscriși. Iată declarația secretarului de stat în ministerul Educației, în legătură cu înscrierile la grădiniță 2022-2023, potrivit edupedu.ro:

“Am trimis semnat deja nota și urmează să o trimitem azi sau mâine către inspectoratele școlare. Condițiile de înscriere sunt neschimbate față de anii trecuți. În limita locurilor disponibile și copiii de 2 ani pot fi înscriși la grădiniță”.

Părinții pot comunica datatele celor mici online, prin fax, telefon sau email dar dosarele de înscriere trebuie să fie depuse personal de către acești. Conducerea fiecărei grădinițe va stabili și afișa în loc vizibil, programul pe zile și ore, după care se vor depune dosarele de înscriere la grădinița respectivă.

Înscrieri grădiniță 2022-2023

Potrivit Ministerului Educației, la sfârșitul acestei luni, mai exact pe data de 30 mai 2022, încep înscrierile la grădiniță 2022-2023, iar reînscrierile încep pe data de 16 mai 2022.

Ocuparea locurilor libere, potrivit Ministerului Educației se va face în ordinea descrescătoarea a grupelor de vârstă:

 • grupa mare
 • grupa mijlocie
 • grupa mică.

Înscrieri grădiniță 2022-2023 – criterii de departajare

Se vor aplica criterii de departajare generale și specifice, dacă numărul cererilor de înscrieri la grădiniță 2022-2023 va fi mai mare decât cel al locurilor libere. Iată care sunt criteriile generale de departajare:

 • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți)
 • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de un singur părinte
 • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă
 • existența unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

Actele necesare pentru dosare înscrieri grădiniță 2022-2023

Iată care sunt actele necesare înscrierii copiilor în învățământul preșcolar 2022 – 2023:

 • cererea de înscriere generată de SIIIR
 • certificatul de naștere al copilului
 • copie C.I. părinte/ tutore/ reprezentant legal
 • hotărâri judecătorești (unde este cazul)
 • declarația-acord de înscriere la unitatea solicitată (conform celor 3 opțiuni) semnată de ambii părinți/tutore/reprezentant legal
 • fișa medicală potrivit reglementarilor în vigoare, eliberată de medicul de familie (se depune la momentul începerii anului școlar)
 • copie a documentului eliberat de ISMB și copie a documentului medical care justifică amânarea începerii școlarizării pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31.08.2022 (conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 430/2004, pentru aprobarea Baremului medical cu afecțiunile care pot constitui cauze de amânare a începerii școlarizării la vârsta de 6 ani)
 • documente care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare generale sau specific ale celor trei unități de învățământ pentru care au optat.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum s-au descurcat Oana Matache și Radu Siffredi la Power Couple, emisiunea care se va difuza la Antena 1
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *