Toamna este anotimpul în care se pregătesc cele mai multe conserve pentru iarnă. Fie că vorbim despre zacuscă, murături, dulceață sau compot, pentru a se păstra bine, trebuie să respecți câteva reguli clare. De ce trebuie să ții cont atunci când pregătești conservele și la ce temperatură trebuie să stea murăturile în cămară, pentru a nu se strica.
Indiferent că punem la murat varză, castraveți, gogoșari sau legume asortate, ne dorim ca acestea să se păstreze impecabil peste iarnă. Pentru a ne asigura că murăturile nu fac floare, nu se înmoaie și nu se strică în borcane, este esențial să respectăm atât rețeta, cât și anumite condiții de igienă și depozitare. Iată care sunt detaliile care fac diferența între murături bune și unele care se strică rapid!
Citește și: De ce să pui felii de măr la murături. Secretul care le transformă într-un deliciu, doar așa vei proceda
După ce au fost puse în borcane, unele murături pot fi depozitate direct în cămară, altele au nevoie să mai stea la temperatura camerei. Murăturile în saramură se lasă câteva zile la căldură, fără să fie închise borcanele. Se pritocește saramura, iar după o săptămână pot fi sigilate și depozitate în beci sau în debara.
Cu cât este mai cald la început, cu atât legumele din borcane se acresc mai repede. Dacă temperaturile sunt scăzute, durează mai mult ca murăturile să capete gustul și textura perfecte. După ce s-au acrit, murăturile pot fi depozitate într-un loc uscat și răcoros.
Temperatura ideală la care se păstrează acestea, dar și alte tipuri de conserve, este cuprinsă între 10 și 15 grade Celsius. Aceasta trebuie să rămână constantă în cea mai mare parte a timpului. Borcanele trebuie să fie ferite atât de soare, cât și de îngheț pe tot parcursul anului. Dacă sunt depozitate corect, borcanele cu murături rezistă chiar și doi ani.
Semnele care arată că murăturile nu mai stau bine au legătură atât cu aspectul, cât și cu gustul și mirosul. Iată cum știi că este cazul să arunci murăturile din borcane și să nu le mai consumi: