La ce temperatură trebuie să stea murăturile în cămară, de fapt. Greșeala care le face să se strice rapid

Cum se depozitează corect conservele pentru iarnă

Scris de: Daoud Andra

24 Oct. 2023

La ce temperatură trebuie să stea murăturile în cămară, de fapt. Greșeala care le face să se strice rapid

Toamna este anotimpul în care se pregătesc cele mai multe conserve pentru iarnă. Fie că vorbim despre zacuscă, murături, dulceață sau compot, pentru a se păstra bine, trebuie să respecți câteva reguli clare. De ce trebuie să ții cont atunci când pregătești conservele și la ce temperatură trebuie să stea murăturile în cămară, pentru a nu se strica.

Trucuri pentru murături reușite

Indiferent că punem la murat varză, castraveți, gogoșari sau legume asortate, ne dorim ca acestea să se păstreze impecabil peste iarnă. Pentru a ne asigura că murăturile nu fac floare, nu se înmoaie și nu se strică în borcane, este esențial să respectăm atât rețeta, cât și anumite condiții de igienă și depozitare. Iată care sunt detaliile care fac diferența între murături bune și unele care se strică rapid!

Citește și: De ce să pui felii de măr la murături. Secretul care le transformă într-un deliciu, doar așa vei proceda

  • Folosește sare grunjoasă. Indiferent ce murături ai prepara, nu utiliza sare fină, de bucătărie. Aceea se folosește doar la gătit, pentru conserve este nevoie de sare grunjoasă.
  • Pune suficientă sare. Atât în cazul murăturilor la saramură, cât și în cazul celor puse în oțet, concentrația soluției din borcane trebuie să fie cea potrivită. O saramură cu o concentrație prea mică de sare face ca murăturile să nu stea bine.
  • Adaugă hrean în borcane. Acesta este un ingredient universal la murături, datorită efectului antibacterian pe care îl are. Previne apariția mucegaiului în borcane și ajută ca legumele să se păstreze tari și crocante.
  • Sterilizează borcanele. Normele de igienă sunt elementare atunci când pui conserve. Borcanele și capacele trebuie să fie sterilizate, iar ustensilele și mâinile trebuie să fie foarte curate.
  • Depozitează borcanele într-un loc potrivit. Cămara sau beciul în care stau borcanele cu murături trebuie să asigure condiții optime pentru păstrarea îndelungată a borcanelor.

Citește și: Câtă apă se pune la varza murată. Ce se întâmplă dacă saramura este prea diluată, greșeala care îți strică murăturile

Murături asortate la borcan
Murături asortate la borcan

La ce temperatură trebuie să stea murăturile în cămară

După ce au fost puse în borcane, unele murături pot fi depozitate direct în cămară, altele au nevoie să mai stea la temperatura camerei. Murăturile în saramură se lasă câteva zile la căldură, fără să fie închise borcanele. Se pritocește saramura, iar după o săptămână pot fi sigilate și depozitate în beci sau în debara.

Cu cât este mai cald la început, cu atât legumele din borcane se acresc mai repede. Dacă temperaturile sunt scăzute, durează mai mult ca murăturile să capete gustul și textura perfecte. După ce s-au acrit, murăturile pot fi depozitate într-un loc uscat și răcoros.

Temperatura ideală la care se păstrează acestea, dar și alte tipuri de conserve, este cuprinsă între 10 și 15 grade Celsius. Aceasta trebuie să rămână constantă în cea mai mare parte a timpului. Borcanele trebuie să fie ferite atât de soare, cât și de îngheț pe tot parcursul anului. Dacă sunt depozitate corect, borcanele cu murături rezistă chiar și doi ani.

Citește și: Renunță la acest ingredient dacă vrei să ai murături crocante și gustoase toată iarna. Puține gospodine știu secretul

Cum îți dai seama că murăturile nu mai sunt bune

Semnele care arată că murăturile nu mai stau bine au legătură atât cu aspectul, cât și cu gustul și mirosul. Iată cum știi că este cazul să arunci murăturile din borcane și să nu le mai consumi:

  • saramura a devenit tulbure
  • au făcut floare (mucegai deasupra)
  • legumele și-au schimbat culoarea
  • au un miros înțepător când deschizi borcanul
  • murăturile nu mai sunt tari și crocante, ci au devenit moi
  • legumele și saramura au căpătat o textură gelatinoasă

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *