Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Obiceiul banal care se face pentru sporirea norocului

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie, la o zi după Lăsata Secului. Perioada postului este de 40 de zile, până pe 24 decembrie
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Obiceiul banal care se face pentru sporirea norocului

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 este pe 14 noiembrie, potrivit calendarului creștin- ortodox. Lăsata Secului pregătește creștinii pentru Postul Crăciunului sau Postul nașterii Domnului, care se întinde pe o perioadă de 40 de zile. De Lăsata Secului, majoritatea oamenilor din diferite zone ale țării respectă anumite tradiții și obiceiuri.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022, cu numeroase tradiții și obiceiuri

Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie, la o zi după Lăsata Secului. Perioada postului este de 40 de zile, până pe 24 decembrie. Prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului este Intrarea Maicii Domnului în biserică, sărbătorită pe 21 noiembrie.

Potrivit crestinortodox.ro, 21 noiembrie este ziua în care Maica Domnului intră în templul din Ierusalim pentru a deveni ea însăși templu

Un lucru important pentru credincioși este acela că, în perioada 20-24 decembrie postul este mult mai aspru.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022

„Zilele de sâmbătă și duminică a acestor săptămâni de post nu au dezlegare la pește, ci doar la ulei și vin. Se mai spune că în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să postească fără ulei și vin.

Însă, dacă în aceste zile se face pomenirea unui sfânt cu cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului. Există mai multe tradiții legate de sărbătoarea Lăsata Secului, care diferă de la o regiune la alta”, explică preotul.

Tradiții și obiceiuri

 • Una dintre tradiții este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.
 • În ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului, se spală toate vasele în care s-a gătit de dulce. Este un obicei respectat în Ardeal
 • femeile vor spăla toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, pentru ca acestea să fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile.
 • În Covasna există obiceiul focurilor purificatoare- când se lasă seara pe dealuri se aprind focuri, cu scopul de a se purifica respectiva comunitate și de a alunga spiritele rele.
 • În Muntenia există obiceiul plăcintelor cu brânză dulce și stafide, preparate de cele mai multe ori de nurori pentru soacre. Se spune că astfel, relațiile dintre ele să rămână dulci și în timpul postului.
 • Tradiția mai spune că vasele în care s-a gătit în ziua de Lăsata Secului trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.
 • Obiceiul gătirii pieptului găinii de Lăsata Secului. Se spune că pieptul de găină va prevesti cum va fi iarna. Dacă e gras, iarna va fi grea, iar dacă e subțire, va fi o iarnă ușoară.
 • Masa trebuie așezată spre răsărit.
 • Farfuriile și tacâmurile trebuie orientate tot spre răsărit, pentru sporirea norocului. Pe masă va sta o icoană, deoarece conferă un aspect sacru.
 • Albul simbolizează puritatea și-i pregătește pe credincioși de venirea pe lume a Domnului Iisus. Este indicat ca gospodinele să folosească față de masă albă.
 • Fața de masă albă se pune cam la toate mesele petrecute în familie, în această perioadă de post. Potrivit tradiției, în mijlocul mesei se pun pâine și sare.
9.2 76 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.