Motivul pentru care unele persoane sunt înțepate mai des de țânțari. Explicația clară a specialiștilor

Ce le atrage de fapt pe insecte

Scris de: Daoud Andra

09 Jun. 2023

Motivul pentru care unele persoane sunt înțepate mai des de țânțari. Explicația clară a specialiștilor

Țânțarii sunt prezenți peste tot în sezonul cald și cu greu putem evita înțepăturile lor. Specialiștii au descoperit că există mai bine de 3.500 de specii de țânțari, însă doar câteva dintre acestea înțeapă. Insectele sunt atrase de anumite categorii de oameni, iar din acest motiv unele persoane sunt înțepate mai des de țânțari. Care sunt criteriile care îi atrag cel mai mult pe aceștia.

De ce unele persoane sunt înțepate mai des de țânțari decât altele

Vara, țânțarii sunt peste tot și cu greu putem evita înțepăturile lor. Este cunoscut faptul că doar femelele țânțar înțeapă, pentru că au nevoie de proteine din sânge. Pișcăturile de țânțari produc mâncărime, disconfort, reacții alergice și, în unele cazuri, aceste insecte pot transmite boli grave. Cercetătorii au încercat să stabilească din ce motiv unii oameni sunt înțepați adesea de țânțari, în timp ce alții rar au probleme cu aceste insecte.

Au fost elaborate o serie de ipoteze în acest sens, inclusiv una potrivit căreia țânțarii ar fi atrași mai mult de oamenii care au o anumită grupă de sânge. Specialiștii spun că alți factori sunt cei care îi determină pe țânțari să atace. Este vorba despre un cumul de motive, printre care se numără mirosul pielii și culoarea ei, microbiomul pielii, dar și alimentația pe care o au acele persoane.

Citește și: Plante care alungă țânțarii. Sunt perfecte pentru balcon sau grădină, îți vor fi un aliat de bază împotriva acestor insecte

„Motivul pentru care țânțarii sunt atrași de oameni a fost discutat în câteva studii, în care s-a vorbit despre mirosul corporal, culoarea și textura pielii, temperatura corpului, microbii care trăiesc la suprafața pielii, dioxidul de carbon expirat de oameni, consumul de alcool și tipul de dietă. În general, studiile sugerează că femeile însărcinate, persoanele cu o temperatură mai ridicată a corpului și care transpiră mult, prezența diverșilor microbi pe piele și oamenii cu tenul mai închis ar putea fi mai predispuși la a fi ciupiți de țânțari.”, a explicat Dr. Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la Universitatea din New Mexico, potrivit Digi World.

Citește și: Pe cine înțeapă țânțarii, de fapt. Grupa de sânge pe care o preferă

Remedii împotriva țânțarilor
Țânțarii sunt atrași de anumiți factori

Mirosul care atrage țânțarii ca un magnet

Un alt studiu a scos la iveală faptul că țânțarii sunt atrași de anumite mirosuri, iar cele mai îmbietoare pentru ei sunt cele florale. Așadar, dacă folosești săpun, gel de duș, creme, parfum sau deodorant cu arome florale, este posibil să fii pișcat mai des de țânțari, din cauza acestor mirosuri.

Citește și: Amestecul banal care ține țânțarii la distanță. Îl poți prepara în casă, efectele sunt uimitoare

La polul opus, un miros care nu le place deloc țânțarilor este cel de cocos. Dacă vrei să îi ții la distanță, folosește produse de îngrijire a pielii cu aromă de cocos și chiar ulei de cocos, aplicat direct pe piele, atunci când ieși în aer liber.

Există și alte remedii naturale contra țânțarilor. Lavanda sau citronella sunt plante al căror miros îndepărtează aceste insecte. Ele se regăsesc în componența multor produse naturale anti-țânțari și poți folosi uleiuri esențiale de citronella și lavandă, pe care să le aplici direct pe piele, pentru a te proteja natural de înțepăturile acestor insecte.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Erika Isac, detalii despre noul iubit “Este un bărbat extraordinar!”
6 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *