Omleta este un preparat sățios și versatil, fiind o alegere ideală pentru micul dejun și nu numai. În funcție de preferințe, se pot adăuga în omletă tot felul de ingrediente, astfel încât să aibă un gust diferit de fiecare dată. Cum prepari o omletă pufoasă la cuptor, aerată și delicioasă? Ingredientul care nu trebuie să îți lipsească.
De obicei când ne gândim la omletă, o asociem cu un preparat simplu, care se face la tigaie, doar din ouă și condimente. Există însă numeroase rețete de omletă, cu tot felul de ingrediente, dar și cu textură diferită. O alternativă delicioasă la omleta clasică, făcută la tigaie, este omleta pufoasă la cuptor. Se face ușor și poate fi pregătită de oricine, iar pentru un rezultat pufos și aerat este nevoie de un anumit ingredient.
Bicarbonatul de sodiu face ca omleta să devină aerată și pufoasă și să nu se lase după ce este scoasă din cuptor. În timp ce se gătește, omleta se va umfla, iar după ce se scoate de la cuptor își va păstra suplețea și volumul.
Citește și: Ce să pui în omletă ca să aibă un gust mai bun. Ingredientul pe care nu te-ai fi gândit să îl adaugi
Ingrediente:
Citește și: Trucul pentru cea mai pufoasă omletă. Ce trebuie să faci de fapt cu ouăle, înainte de a le pune în tigaie
Mod de preparare:
Se taie ceapa verde, baconul și ardeiul mărunt. Se separă ouăle, iar albușurile se bat cu un praf de sare, până când devin spumă. Se adaugă la final și bicarbonatul și se lasă deoparte.
Gălbenușurile se amestecă cu smântâna de gătit, piper și parmezan. Se pun baconul și legumele tocate și se omogenizează totul. Se adaugă spuma de albuș peste amestec și se încorporează ușor, folosind o spatulă și amestecând de jos în sus. Este important să se omogenizeze ingredientele cu grijă, pentru a nu sparge bulele de aer obținute atunci când albușurile au fost bătute.
Se toarnă compoziția într-o tigaie (aveți grijă să nu aibă mânerul din plastic sau lemn) sau într-o tavă termorezistentă, unsă cu puțin unt. Se dă omleta la cuptorul încins, la 180 de grade, pentru 15-20 de minute sau până când este rumenită. După ce se scoate din cuptor, se lasă la răcit câteva minute, după care poate fi servită.
Citește și: Ingredientul de aur pentru o omletă pufoasă. Ce nu trebuie să-ți lipsească, va ieși perfectă așa
O altă modalitate de a prepara omleta la cuptor este sub formă de muffins. Această variantă este ideală pentru a fi servită pe post de aperitive sau dacă ai copii, fiind o opțiune mai prietenoasă de prezentare. Compoziția poate fi diferită, în funcție de preferințe. Poți adăuga bacon, cârnăciori, brânză de capră, ciuperci sau alte legume în ea, în funcție de gusturi.
Spre deosebire de omleta coaptă într-un singur vas, dacă faci muffins de omletă, nu se pun toate ingredientele în compoziție, ci deasupra. Ouăle se bat în același mod și se amestecă albușul spumă cu gălbenușurile în care ai adăugat smântână lichidă. Se toarnă compoziția în forme de brioșe, până la jumătate. Baconul, brânza și legumele se taie cubulețe și se pun la final, pentru a se coace uniform.