Pâine de casă pufoasă cu semințe de in. Secretul pentru a obține coaja crocantă și miezul pufos

Pâine pufoasă cu semințe de in

Nu cunosc pe nimeni care să reziste mirosului de pâine caldă. Atunci când coacem pâine, mirosul de pâine proaspătă din casă pur și simplu este de neegalat. Dacă ești la începuturi în arta culinară și nu te-ai încumetat să prepari pâine, deși îți dorești, ai nimerit perfect. Rețeta de pâine, descrisă mai jos, te va ajuta să plămădești prima ta pâine fără să-ți fie teamă de eșec.

La ce temperatură se coace pâinea? Ce trebuie să faci, înainte de a o pune la cuptor

Nu trebuie decât să urmezi pașii de preparare descriși detaliat mai jos. Ca o notă, întotdeauna înainte să începi a găti ceva pentru prima oară, este foarte important să citești cu atenție întreaga rețetă, atât ingredientele cât și pașii de preparare. Acest fapt, te va ajuta să ai viziune completă asupra a ceea ce vei avea nevoie să faci.

Ai nevoie de doar patru ingrediente și o tavă pentru copt pâinea. Cu frământare minimă, fără robot de bucătărie, cu această rețetă de pâine nu vei da greș. Mixul de semințe poate fi înlocuit cu alt tip de semințe cu fulgi de ceapă, usturoi sau pur și simplu poți renunța la ingrediente suplimentare. Aluatul de pâine este lăsat la dospit în două etape:

– înainte de prima etapă de dospire, aluatul de pâine se va întinde cu un sucitor in foaie groasă de 1 centimetru. Apoi se împăturește, după care se va repeta procedura de două ori. Astfel, glutenul își formează structura influențând textura miezului de pâine.

– în prima etapă aluatul se lasă la dospit pentru oră, într-un bol acoperit cu folie de plastic și un șervet de bucătărie. Bolul se lasă într-un loc călduț în
bucătărie. În prima etapă de dospire, aluatul va crește foarte mult.

– în a doua etapă, aluatul, după ce a fost întins și împăturit se lasă la dospit în tava de copt pentru 30 de minute.

Pentru a obține o pâine cu miez pufos și coajă crocantă este să pui o tăviță cu apă în cuptor. Aburul împiedică formarea prematură a cojii de pâine iar miezul are timp să crească. Temperatura de coacere a pâinii este de 250 de grade, în primele 20 de minute, apoi se reduce la 200 de grade. După coacere, pâinea se lasă la răcit pe un grătar de bucătărie, în niciun caz pâinea nu se va înveli în prosoape pentru că se va forma condens care va duce la umezirea crustei.

Ingrediente

  • 500 grame făină albă tip 650 sau 000
  • 10 grame drojdie uscată sau 25 grame drojdie proaspătă
  • 10grame sare
  • 350 mililitri apă caldă
  • ulei de măsline sau de floarea soarelui pentru uns
  • amestec de semințe crude de dovleac, floarea soarelui, in

    Etape de preparare pâine de casă cu semințe
    Etape de preparare pâine de casă cu semințe

Mod de preparare

1. Se cerne făina într-un bol. În mijlocul făinii se face o adâncitură unde se pune drojdia uscată amestecată cu puțină apă caldă.
2. Când drojdia se activează, se amestecă cu făina de pe margine. Se adaugă semințele și sarea.
3. Peste făină, se toarnă 3/4 din apa caldă, se ung mâinile cu puțin ulei și se începe a frământa aluatul.
4. Se frământă aproximativ 4-5 minute, până se formează un aluat elastic, omogen.
5. Pe suprafața de lucru, unsă cu ulei, se întinde aluatul cu un sucitor. Foaia de aluat obținută se împăturește urmând a fi din nou întinsă. Operațiunea se repetă de două ori, apoi aluatul se pune la dospit.
6. Bolul cu aluat se acoperă cu folie alimentară și cu un prosop de bucătărie. Aluatul se lasă la dospit pentru aproximativ o oră.
7. După ce aluatul a crescut frumos în volum, pe blatul de lucru, uns cu puțin ulei, se întinde aluatul din nou, apoi se împăturește.
8. În tava de copt, unsă cu puțin ulei, aluatul se lasă din nou la dospit. Tava se acoperă cu folie de plastic. Aluatul va crește din nou.
9. Într-o tăviță se pune apă și se dă la cuptorul încins la 250 de grade. Aburul va ajuta pâinea să se coacă complet fără a se forma prematur coaja pâinii.
10. După a doua dospire, se repetă operațiunea de întindere și împăturire a aluatului. La final, se dă o formă sferică, se pune în tava de copt și se dă la cuptorul pre încins. Aluatul de pâine nu se unge cu ulei, ou sau apă. Se coace ca atare.
11. Timp de 20 de minute nu se deschide ușa cuptorului. După ce au trecut 20 de minute se reduce temperatura cuptorului la 200 de grade. În aproximativ
30 de minute, pâinea se va coace iar coaja va fi rumenă.
12. Pâinea se scoate din cuptor și se lasă la răcit pe un grătar, fără a fi acoperită.

Să vă fie de folos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…