Poți să conduci dacă ai băut must? Detaliul important pe care trebuie să-l știe șoferii

Iată ce trebuie să știi dacă vrei să consumi must înainte să te urci la volan.
Poți să conduci dacă ai băut must? Detaliul important pe care trebuie să-l știe șoferii

Mustul este deliciosul suc obținut din stoarcerea strugurilor. Acesta este însă și precursorul vinului, care după procesul de fermentație, se transformă într-o băutură cu un conținut moderat de alcool (de obicei între 7 și 16%). Așadar, este îndreptățită întrebarea: poți să conduci dacă ai băut must, sau nu? Iată la ce detaliu important trebuie să fie atenți șoferii.

Poți să conduci dacă ai băut must?

Ne aflăm într-una dintre cele mai îndrăgite perioade din an, cea a mustului, în care copii și adulții deopotrivă se bucură de gustul dulce al sucului rezultat din stoarcerea strugurilor. Însă mustul nu este chiar atât de inofensiv pe cât pare. Având în vedere timpul scurt de fermentare, mulți șoferi se întreabă dacă pot savura un pahar cu must înainte de a se urca la volan.

Ei bine, deși considerat un fel de suc, mustul începe să producă alcool încă din prima zi după stoarcerea strugurilor. Așadar, oricât de poftă ți-ar fi, este recomandat să nu bei must înainte de a te urca la volan. În prima zi după ce a fost stors, de regulă mustul nu are deloc alcool, însă poate ajunge să aibă maximum 1%.

Pe măsură ce zilele trec, mustul capătă un gust acrișor și ușor înțepător, iar concentrația de alcool poate crește chiar și până la 4%. Din acest motiv, șoferii nu ar trebui să consume must, chiar dacă este stors de o zi.

Citește și: De ce se pune aspirină în mustul de struguri. Trucul pe care trebuie să-l știe orice gospodar, e de mare ajutor

Ce persoane nu ar trebui să consume must

Consumul acestui suc are numeroase beneficii pentru organism. Bogată în vitaminele A, B1, B2 și C, potasiu și magneziu, această băutură are un efect revigorant și ajută la detoxifierea organismului, dar și la stimularea imunității.

Deși o băutură dulce și extrem de apreciată de cei mai mulți dintre noi, mustul nu este recomandat pentru toată lumea. Deoarece conține o cantitate mare de zahăr, aproximativ 280 grame/ litru, aceste este total contraindicat persoanelor bolnave de diabet.

Citește și: Ce să pui în must ca să își păstreze gustul dulceag și să nu fermenteze. Rețeta gospodarilor de la țară are un ingredient secret

De asemenea, nici cei care au probleme cu greutatea nu ar trebui să consume must. Atunci când este servit în cantități mari, acesta înrașă, fiind foarte bogat din punct de vedere caloric, ca urmare a conținutului mare de zahăr.

Pentru a ne face o idee cât de multe calorii conține, se spune că un pahar de must este echivalent cu un kilogram de struguri.

Totodată, mustul nu este recomandat femeilor însărcinate și nici copiilor cu probleme de imunitate. De cele mai multe ori, băutura este obținută din struguri nespălați în prealabil.

Un alt aspect de care ar trebui să ținem cont cu toții este faptul că mustul are proprietăți laxative și diuretice, motiv pentru care nu este recomandat să fie consumat în cantități mari.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum reușește fiul cel mare al Alinei Pușcaș să câștige mai mulți bani de la părinți
1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *