Rețete de pește pentru zilele cu dezlegare din postul Paștelui. Ce trebuie să adaugi ca să iasă ca la restaurant

Rețete simple și delicioase pe care merită să le încerci

Scris de: Oana Matei

06 Mar. 2023

Rețete de pește pentru zilele cu dezlegare din postul Paștelui. Ce trebuie să adaugi ca să iasă ca la restaurant

Postul Paștelui este postul cel mai strict din timpul anului. Durata este de 48 de zile dintre care sunt doar două zile de dezlegare la pește, respectiv pe de Buna Vestire pe 25 martie și de Duminica Floriilor, pe 9 aprilie. Aceste sunt datele în care creștinii ortodocși, vor avea dezlegare la pește, ulei și vin.

Rețete de pește, rapide și delicioase

În perioada postului zilele cu dezlegare la pește sunt așteptate cu bucurie de cei care postesc. Așadar, pentru voi, am selecționat câteva rețete de pește delicioase.

1.Plachie de crap sau de macrou

  • 1 file de crap sau macrou
  • 2 linguri de făină
  • 2 conserve de roșii tocate
  • 150 mililitri vin alb sec
  • 6-7 căței de usturoi
  • sare, piper
  • pătrunjel verde tocat

Mod de preparare

  1. Se taie felii fileul de pește se condimentează și se dau prin făină
  2. Bucățile de pește se prăjesc parțial, în puțin ulei, pentru 4-5 minute pe fiecare parte.
  3. Peștele se scoate din tigaie și se pune într-o tavă de copt.
  4. Peste pește, se toarnă conservele de roșii, vinul alb și se adaugă usturoiul zdrobit.  vinul alb
  5. Se dă tava la cuptorul pre încins la 200 de grade, pentru aproximativ 40- 50 de minute, în funcție de grosimea bucăților de pește.
  6. După ce peștele s-a gătit, se scoate din cuptor și se presară pătrunjel verde.
  7. Plachia se servește cu mămăliguță caldă.

2. Plăcintă de dorada

  • 5 cartofi
  • 200 grame file de dorada fără piele
  • 1 cățel de usturoi
  •  pătrunjel proaspăt
  • 100 mililitri smântână lichidă
  • 30 grame parmezan ras
  • 20 grame unt
  • 1 lămâie
  • ulei de măsline
  • sare, piper

Mod de preparare

  1. Se fierbe apă într-o cratiță la foc mare și se adaugă sare.
  2. Cartofii se curăță de coajă și se taie cuburi. Se fierb pentru 20 de minute.
  3. Fileul de dorada se taie cuburi mici.
  4. Peste pește se toarnă smântâna lichidă.
  5. Se taie o lămâie în două. Sucul a unei jumătăți de lămâi se toarnă peste pește.
  6. Cartofii fierți se zdrobesc ca pentru piure. Peste cartofi se adaugă pătrunjelul tocat.
  7. În bolul cu cartofi se adaugă usturoiul zdrobit, parmezanul, untul, sarea și piperul.
  8. Se unge cu unt un vas de copt și se adaugă, ca prim strat, bucățile de pește, urmând stratul de piure. Peste piure se pun bucățele de unt.
  9. Se dă vasul cu plăcintă la cuptorul pre încins la 180 de grade pentru 10 minute sau până când piureul capătă o culoare aurie.

3.Rețete de pește. Salată în straturi cu pește ( Salată Șuba)

  • 5 cartofi potriviți
  • 4 morcovi
  • 3 sfecle roșii
  • 2 conserve de pește ( in suc propriu) sau file de pește afumat
  • 5 ouă
  •  pătrunjel verde tocat
  • sare, piper
  • maioneză de casă

Mod de preparare

  • Cartofii și morcovii se spală, se curăță de coajă și se taie cuburi, apoi se pun la fiert împreună.
  • Sfecla se curăță de coajă și se pune la fiert, într-o oală.
  • Ouăle se pun la fiert în apă cu sare, pentru 5 minute.
  • După ce a fiert, sfecla se dă pe răzătoare și se stoarce de surplusul de lichid.
  • Cartofii și morcovii se dau prin răzătoare și se pun într-un bol. Se condimentează cu sare și piper.
  • Peștele se scurge de lichid și se taie în bucăți mici.
  • Ouăle se separă, albuș de gălbenuș și se dau pe răzătoare.
  • Într-o tavă rotundă cu inel detașabil, se pune un strat de cartofi. Se presează bine cu o lingură și se unge cu maioneză.
  • Peste cartofi, se pun bucățile de pește și morcovii, de asemenea se presează și se unge cu maioneză.
  • Următorul start este format din gălbenuș, albuș și sfeclă, sare și piper.
  • Se acoperă totul cu maioneză peste care se presară pătrunjel verde.
  • Se dă salată la frigider pentru minim 3 ore.
  • Se detașează inelul tăvii și se servește rece cu pâine prăjită.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
8.7 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *